Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe (Vanillekipferl)

Ulubione ciasteczka mojej mamy. Zawsze przed świętami powtarza, żebym tyle nie piekła itp, ale jak mówię, że będę robić rogaliki, to sprzeciwu nie słyszę… No i rok w rok (już od ładnych paru lat) robię te rogaliki z podwójnej lub nawet potrójnej porcji (a dodam, że z jednej wychodzi ich około 120!), bo rodzinę mam sporą. Dawniej formowałam je ręcznie, ale już od trzech lat używam do nich specjalnych form. Bardzo ułatwiają sprawę, no i rogaliki są z nich śliczne i równiutkie.
Pierwszy raz jadłam je w Austrii, gdzie podczas Adwentu można je kupić dosłownie wszędzie. Bardzo popularne również w Niemczech i w Czechach, ale znane są na całym świecie.
Są różne przepisy – z dodatkiem całego jajka, na samych żółtkach lub całkiem bez jajek. Jak dla mnie właśnie ta ostatnia wersja jest najpyszniejsza, a rogaliki rozpływają się w ustach.
Jeśli z różnych przyczyn (no ten… z lenistwa na przykład ;)) nie chcecie formować rogalików, można zrobić małe kuleczki lub po prostu uformować wałeczek i pokroić plasterki. Polecam bardzo bardzo bardzo!!!

rogaliki
Składniki na około 120 sztuk: *
300 gr mąki
150 gr mielonych migdałów
250 gr chłodnego masła
100 gr cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
nasionka z jednej laski wanilii

* zależy od wielkości (przy użyciu formy do rogalików z jednej porcji wychodzi około 120 sztuk)

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać, wsypać przesianą mąkę i migdały. Wyrabiać do uformowania gładkiej kuli. Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut. Następnie uformować 3 długie wałeczki, każdy z nich przeciąć wzdłuż na pół i pokroić na cienkie plasterki. Uformować małe rogaliki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schłodzić w lodówce minimum godzinę. Piec w 180 stopniach około 12-15 min, do lekkiego zbrązowienia.
[Jeśli posiadacie formę do rogalików, należy wylepić ją miękkim ciastem tuż po wyrobieniu (niczym jej nie smarować!) i  dopiero schłodzić].
Jeszcze ciepłe rogaliki obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z ziarenkami wanilii, jednak wcześniej należy dać im chwilę odpocząć na blaszce – są bardzo kruche i mogłyby się połamać.
Przechowywać w szczelnych puszkach nawet do 3-4 tygodni (choć i tak tyle nie wytrzymają ;))

rogaliki1rogaliki2

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

3 odpowiedzi na „Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe (Vanillekipferl)

  1. joanna mówi:

    Gotowe .Pyszne w smaku wrecz rozplywaja sie w ustach .

  2. Joanna mówi:

    Juz sa w moje .Jutro miele migdaly .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)