Austriackie knedle z morelami w słodkiej posypce

Przepisów z morelami ciąg dalszy :). Skoro sezon trwa, to trzeba korzystać! Ostatnim przepisem, który pojawił się na stronie, był przepis na  TO ciasto. Zabrałam Was wówczas w smakową podróż do Austrii i… dzisiaj też się tam udamy…
Otóż, Austriacy też mają swoje knedelki. Robią je co prawda nieco inaczej niż my, ale są równie pyszne. Ciasto przygotowywane jest na bazie serka typu quark (w Austrii nazywany Topfen). Jest to kremowy serek, który nie wymaga mielenia – ot, taki nasz serek z wiaderka. Knedelki są delikatne, lekko „piankowe”, ale dość sycące.
A co do posypki, to… powiem Wam, że miałam obawy jak będzie smakować w słodkiej wersji moja ulubiona „polewa” do kalafiora czy fasolki szparagowej … A smakuje wyśmienicie:).
A więc Panie i Panowie! Zapraszam na austriackie knedle z morelami!

Rk_mor1
Składniki (na około 10 – 12 sztuk):
60 gr masła
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
1 jajko
400 gr serka z wiaderka
150 gr mąki
morele (wypestkowane)
6 kostek cukru
mąka do formowania

Masło utrzeć na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę z cytryny, sól i jajko. Następnie dodać ser i zmiksować na gładką masę. Dosypać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około godzinę. Proszę nie dosypywać mąki. Ciasto ma być  klejące.

W międzyczasie przygotować posypkę:
90 gr masła
150 gr bułki tartej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu

Na głębszej patelni roztopić masło. Dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć. Gdy będzie chrupiąca dodać cukier puder przesiany z cynamonem. Zamieszać do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Gotowe :).

Schłodzone ciasto podzielić na 10 – 12 równych części (jeśli macie mniejsze morele podzielcie od razu na 12).
W miejsce pestki do każdej moreli wsadzić połowę kostki cukru (jeśli  lubicie bardzo słodkie, to nic nie stoi na przeszkodzie dodać całą kostkę). Każdy kawałek ciasta oprószyć mąką, rozpłaszczyć i na środku umieścić morelę. Zlepić jak pieroga, uformować kulkę i obtoczyć w mące.
Gotować w lekko osolonej wodzie około 10 minut. Ugotowane knedle przekładamy od razu do posypki i potrząsamy patelnią – kluski same się „oblepią”.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Rk_mor3

Polecane posty:

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Jedna odpowiedź na „Austriackie knedle z morelami w słodkiej posypce

  1. Sara mówi:

    Pycha! 🙂 dziś u mnie dzień miss fitness wiec się podzielę linkiem do fajnych przepisów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)