Basboussa – arabskie ciasto z semoliną

Dzisiaj będzie na słodko… Bardzo słodko! Przed Wami basboussa (czyt. basbussa) – jedno z popularniejszych ciast nie tylko w Maroku, ale i w całym arabskim świecie. Chyba każdy kraj ma swoją wersję tego ciasta. Bazą jest semolina (kaszka z pszenicy durum, nie mylić z kaszą manną!), a dodatki zależą już od krajowych upodobań i tradycji.
Ta, którą Wam dzisiaj zaprezentuję, jest najprostszą i najpopularniejszą wersją marokańską. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka, przez co jest szczególnie lubiana w okresie Ramadanu.
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to zwykle „suche” ciasto, wyglądem przypominające ciasta ucierane. Jednak w przeciwieństwie do naszych babek, upieczoną basboussę zalewa się sporą ilością syropu cukrowego, który nadaje nie tylko dodatkowej słodkości, ale i wilgotności.
Powiem szczerze, że ja zawsze zmniejszam ilość syropu o połowę z dwóch względów – nie lubię gdy ciasta ocieka syropem i nie jestem w stanie przełknąć takiej ilości słodyczy ;).
Podany niżej przepis jest właśnie na tę moją wersję, jeśli jednak chcecie by Wasze ciasto było bardzo mokre i bardzo słodkie, przygotujcie syrop z podwójnej porcji. Polecam spróbować!


Składniki na blaszkę o wymiarach 22 x 22 cm: 
320 gr średniej semoliny
2 jaja
100 ml mleka
150 ml oleju
3/4 szklanki cukru
4 łyżki jogurtu naturalnego
50 ml wody z kwiatu pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania foremki

Syrop:
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru

Do rondelka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i syrop lekko zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Do miski wbić jaja, dodać olej, jogurt, wodę kwiatową i mleko. Dokładnie wymieszać i wsypać cukier oraz semolinę połączoną z proszkiem. Wymieszać do gładkości i wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki.
Piec w 180 stopniach do zrumienienia (u mnie 35 minut). Tuż po wyjęciu z piekarnika zalać ciasto przygotowanym wcześniej syropem. Zostawić w foremce do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)