Boulfaf – marokańskie szaszłyki z baraniej wątróbki

Wątróbkę albo się kocha, albo nienawidzi. Dzisiejszy przepis jest więc zdecydowanie dla tej pierwszej grupy. Boulfaf  – marokańskie szaszłyki z baraniej wątróbki to przysmak, bez którego nie może się obejść żadna marokańska rodzina podczas święta Eid al Adha (więcej o Święcie Ofiarowania możecie przeczytać tutaj). Jest to jeden z niewielu … czytaj dalej

Drożdżowe muffiny z czosnkiem niedźwiedzim

Chyba każdy z Was ma sezon na coś, na co czeka cały rok. Ja mam kilka takich sezonów i między innymi czekam właśnie na czosnek niedźwiedzi. Jak tylko się pojawia upycham gdzie się da! Takie muffiny to szybka, prosta i bardzo pyszna sprawa. Owszem, ciasto musi wyrosnąć, ale mimo wszystko … czytaj dalej

Pierwsze urodziny bloga – wpis podsumowujący

TO JUŻ ROK !!!! Aż sama nie mogę w to uwierzyć… Dokładnie rok temu pojawił się pierwszy wpis na SmakiMaroka.pl! Jaki był ten rok? Jeden z lepszych, bo sprawił mi naprawdę wiele radości. Przesiadywanie w kuchni od dawna jest moją pasją, ale uwierzcie mi – od roku sprawia mi to jeszcze … czytaj dalej

Pierwsze urodziny bloga – KONKURS

Aż sama w to nie mogę uwierzyć… To już prawie ROK!!! Prawie, bo dokładnie 1 maja minie równiutki rok od pierwszego wpisu. Wpis podsumowujący ten czas dopiero się pojawi (oczywiście w dniu urodzin), ale już dzisiaj mam dla Was niespodziankę. Kochani, ruszamy z urodzinowym konkursem! Chciałabym podziękować Wam za to, … czytaj dalej

Puree z dyni (dwa sposoby)

Wszystko, co ma w sobie choć odrobinę dyni – uwielbiam! Nie wyobrażam sobie sezonu bez dyniowych specjałów. Odkąd pamiętam, moja mama na ogrodzie zawsze miała mnóstwo dyni.  Niektóre z nich miały nawet po 30 kg… Był problem z przechowywaniem, a dokładnie z miejscem do przechowywania, więc teraz mama ma tylko … czytaj dalej