Błyskawiczne rogaliki śniadaniowe z makiem

Idealny poranek to taki, podczas którego w domu rozprzestrzenia się zapach domowego pieczywa. A gdy nie trzeba wstawać 3 godziny wcześniej by coś upiec, to już mamy pełnię szczęścia!
Dzisiaj przedstawię przepis, który może Wam to poranne szczęście zagwarantować.
To ciasto jest idealne. Super się z nim pracuje, nie wymaga wyrastania („odpoczywa” tylko tyle, ile nagrzewa się piekarnik) i smakuje wyśmienicie. Należy jednak pamiętać, by długo je wyrabiać. W robocie potrzebuje około 8-10 minut.
Rogaliki najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, z masłem i domową konfiturą. Moje są zawsze w wersji mini, bo wolę takie małe rogale, niż te zajmujące cały talerzyk. Dajce im szanse a gwarantuje, że staną się hitem Waszych rodzinnych, wspólnych śniadań!
Panie i Panowie – błyskawicznie rogaliki z makiem polecają się na pyszne śniadanie! Polecam bardzo!!!

Składniki na 24 rogaliki:
750 gr mąki pszennej
2 opakowania suchych drożdży (po 7 gr)
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
225 ml mleka
225 ml wody
120 gr miękkiego masła
1 żółtko roztrzepane z 2 łyżkami mleka (do posmarowania)
mak

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego około 8-10 minut. Ciasto ma być gładkie, bardzo miękkie i sprężyste, nie może się kleić (mnie się jeszcze nie zdarzyło dosypywać mąki, jednak wszystko zależy od jej typu).
Wyrobione ciasto podzielić na dwie równe części. Kolejno, podsypując mąką, rozwałkować na duże koło o grubości około 2 mm.
Podzielić na 12 równych trójkątów. Z każdego uformować rogalik. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypać makiem. Przykryć ściereczką na czas nagrzania się piekarnika.
Rogaliki piec w 180 stopniach, na środkowej szynie, do zrumienienia, około 15 minut.

Smacznego!

Przepis pochodzi z niemieckojęzycznej grupy kulinarnej na FB

Polecane posty:

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

5 odpowiedzi na „Błyskawiczne rogaliki śniadaniowe z makiem

  1. EveLina mówi:

    i juz wstawione do piekarnia….pierwsza porcja 🙂

  2. Ania z Podlasia mówi:

    Kończę piec chleb, ale to mi w niczym nie przeszkadza zrobić i rogaliki 😀 ogarnę tylko się czasowo i będę dziełać

  3. Magda mówi:

    A ile swiezych drozdzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)