Najlepsze bułki do zapiekania już na blogu! Przyznać się – kto z Was uwielbia zapiekanki, panini i wszelkiego rodzaju zapiekane buły? Ja się przyznaję. Uwielbiam!
Zapiekanka to był jedyny uliczny fast food, na który zawsze miałam ochotę (zwłaszcza będąc na krakowskim Kazimierzu :)). Wiecie jednak, że wolę jedzenie domowe, tak więc i zapiekanki jadam częściej w domu, niż na zewnątrz.
Co do samych bułek – są idealne! Z podstawowych składników, bardzo łatwe w przygotowaniu i nawet nie trzeba ich zbytnio formować. Nadadzą się do wszelkiego rodzaju zapiekanych kanapek, ale jeśli uformujecie je mniejsze, to sprawdzą się również jako zwykłe bułeczki.
To jak? Macie ochotę na taką zapiekankę? Jeśli odpowiedź brzmi: TAK, to bierzcie się do roboty ;).
Składniki na 3 długie bułki:
370 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy + odrobina do posmarowania ciasta
1,5 łyżeczki suchych drożdży
2/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać, wsypać sól, cukier i w osobne miejsce drożdże. Wlać oliwę i wodę. Wyrobić na gładkie ciasto (będzie dość rzadkie). Posmarować lekko oliwą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na 45-60 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować długie, szerokie bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć i ponownie odstawić na 20 minut.
Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku, na funkcji góra-dół, do lekkiego zrumienienia (u mnie po 15 minutach są gotowe).
Smacznego!
Dzień dobry,
czy można zamrozić te bagietki?
Pozdrawiam ?
Tak 🙂
Wyszły świetne. Dziękuję za przepis ? obawiałam się troszkę, bo ciasto było dość rzadkie, bułki rozlały się lekko na boki na blaszce przy wyrastaniu, ale w piekarniku świetnie wyrosły w górę. Idealne, zapisuję przepis i będę próbować z różnymi dodatkami. Pozdrawiam ciepło 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały. Tak, ciasto jest naprawdę rzadkie, ale takie dokładnie ma być 🙂 Pozdrawiam również!
Zrobiłam i wyszły super. Mąż stwierdził, że już nie trzeba pieczywa kupować ?. A więc trochę niebezpieczne hihihi
To kolejny przepis który się u mnie sprawdził. Naprawdę pyszne. Dziękuję.
Haha to super! Bardzo się cieszę, że tak posmakowały 🙂 Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów. To ja dziękuję 🙂 Pozdrawiam!
Kolejny strzał w dziesiątkę, moja rodzina bardzo bułkowa, do zrobienia na bank
A czy można użyć drożdży w kostce ? Ile ?
Można, ale najpierw trzeba zrobić z nich rozczyn. 30g wystarczy.