Bułki do domowych zapiekanek i panini

Najlepsze bułki do zapiekania już na blogu! Przyznać się – kto z Was uwielbia zapiekanki, panini i wszelkiego rodzaju zapiekane buły? Ja się przyznaję. Uwielbiam!
Zapiekanka to był jedyny uliczny fast food, na który zawsze miałam ochotę (zwłaszcza będąc na krakowskim Kazimierzu :)). Wiecie jednak, że wolę jedzenie domowe, tak więc i zapiekanki jadam częściej w domu, niż na zewnątrz.
Co do samych bułek – są idealne! Z podstawowych składników, bardzo łatwe w przygotowaniu i nawet nie trzeba ich zbytnio formować. Nadadzą się do wszelkiego rodzaju zapiekanych kanapek, ale jeśli uformujecie je mniejsze, to sprawdzą się również jako zwykłe bułeczki.
To jak? Macie ochotę na taką zapiekankę? Jeśli odpowiedź brzmi: TAK, to bierzcie się do roboty ;).


Składniki na 3 długie bułki: 

350 gr mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy + odrobina do posmarowania ciasta
1,5 łyżeczki suchych drożdży
2/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Mąkę przesiać, wsypać sól, cukier i w osobne miejsce drożdże. Wlać oliwę i wodę. Wyrobić na gładkie ciasto (ciasto będzie dość luźne, ale nie dosypywać mąki).  Posmarować lekko oliwą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej na 45-60 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować długie, szerokie bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć i ponownie odstawić na 20 minut.
Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku, na funkcji góra-dół, do lekkiego zrumienienia (u mnie po 15 minutach są gotowe).

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Jedna odpowiedź na „Bułki do domowych zapiekanek i panini

  1. Ania z Podlasia mówi:

    Kolejny strzał w dziesiątkę, moja rodzina bardzo bułkowa, do zrobienia na bank

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)