Chrupiący chleb z garnka rzymskiego (najlepszy!)

Oto mój chleb powszedni, który nigdy mi się nie znudzi. Z czterech rodzajów mąki, ulubionymi ziarnami i z wyjątkowo chrupiącą skórką. Wypiekam go w garnku rzymskim, który powiem szczerze – nie ma sobie równych jeśli chodzi o pieczenie chleba w warunkach domowych. To zasługa pary wodnej. Zapewne słyszeliście, że jeśli wypiekamy chleb w piekarniku, należy spryskać ścianki, położyć na spodzie naczynie z wodą lub kostki lodu – to wszystko po to, aby wytworzyła się para. Jeśli macie garnek rzymski te zabiegi są Wam niepotrzebne. Wystarczy (mało tego, zawsze należy to robić, niezależnie co w nim pichcicie) zamoczyć go w wodzie na około 30 minut. Podczas pieczenia woda, która nagromadziła się w ściankach naczynia paruje i to właśnie dzięki niej otrzymujemy pyszną i chrupiącą skórkę.

Przyznam, że nie lubię białego pieczywa. Zjem, ale nie z takim smakiem jak pełnoziarniste. O sklepowym chlebie to nawet nie wspomnę, bo nie ma w nim nic dobrego (ciemne pieczywo zamiast mąki pełnoziarnistej ma tylko zwykły barwnik, by wyglądało na zdrowe…).
Jeśli jeszcze nie piekliście chleba w domu, gorąco Was do tego zachęcam. No i jeśli możecie sobie pozwolić na wydatek rzędu 50-100 zł  (w zależności od wielkości), to pędźcie do sklepu po garnek rzymski – posłuży Wam nie tylko do wypieku chleba, ale i przygotowania zdrowego, beztłuszczowego obiadu z piekarnika.
Jeśli nie macie garnka rzymskiego, bez problemu upieczenie ten chlebek w naczyniu żaroodpornym lub w zwykłych, podłużnych foremkach.

chleb3a
Składniki na bochenek o wadze około 1400gr:
600 ml letniej wody
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
150 gr mąki żytniej
250 gr mąki pszennej pełnoziarnistej
80 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 gr mąki chlebowej
1 opakowanie (7 gr) suchych drożdży
1,5 szklanki ulubionych ziaren (u mnie dynia, słonecznik, siemię lniane, chia)
oliwa + otręby do podsypania naczynia

Wszystkie mąki wymieszać. Dodać sól, cukier i drożdże. Wlać wodę, wymieszać i na końcu dodać oliwę. Wyrobić. Gdy ciasto już będzie odchodzić od miski, dosypać ziarna i ponownie wyrobić. Ciasto będzie się lekko lepić, ale nie dosypywać mąki. Wyrabiać przez około 12-15 minut. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. [Ja ciasto wyrabiam w automacie do chleba, ustawiam 15-minutowy program „wyrabianie ciasta”, składniki dodaję w wyżej wymienionej kolejności].
Garnek rzymski (pokrywkę także) zalać wodą do 3/4 wysokości na około 30 minut. Po tym czasie wodę wylać, osuszyć ścianki ręcznikiem kuchennym, wysmarować oliwą i porządnie wysypać otrębami.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić. Następnie łapiąc za boki ciasta, wgniatać je lekko do środka – dzięki czemu chlebek pięknie popęka. Włożyć do garnka i wstawić do zimnego piekarnika, ustawionego na 200 stopni. Wierzch można posypać otrębami. Piec około 1 h 20  minut licząc od momentu nagrzania się piekarnika. Na 25 minut przed końcem ściągnąć pokrywę garnka.

Smacznego!

chleb1

chleb2 chleb4

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

10 odpowiedzi na „Chrupiący chleb z garnka rzymskiego (najlepszy!)

  1. anet15 mówi:

    czy zamiast drozdzy w proszku mozna uzyc swiezych?
    jesli tak to ile wtedy?

    • SylwiaSM mówi:

      Oczywiście, że można. 7 gr drożdży suszonych to około 17 gr świeżych, z których wcześniej należy przygotować rozczyn.

  2. kandawa mówi:

    sory że zawracam głowę ale czym powinnam się kierować przy zakupie garnka rzymskiego ? dziękuję za odpowiedź

  3. kandawa mówi:

    Pani Sylwio – uwielbiam kuchnię orientalną – przesyconą aż do grzechu przyprawami – upss chyba mnie poniosło – ale po to jest inspiracja

  4. kandawa mówi:

    no i szukam garnka rzymskiego – niestety na Allegro bo mieszkam na zadu…. – pozdrawiam gorąco

    • SylwiaSM mówi:

      Jeśli mogę doradzić, to polecam naturalny, nieglazurowany. W przypadku pieczenia chleba wymaga on porządniejszego natłuszczenia i wysypania np. otrębami, ale smak jest dużo lepszy 🙂

  5. kandawa mówi:

    o Jezu bolg ląduje w ulubionych – moje smaki – moje marzenia – gorąco pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)