Ciasto drożdżowe odrywane z dynią i jabłkami

Niebo w gębie! I w zasadzie to by wystarczyło w ramach wprowadzenia do przepisu :). Ciasto jest po prostu idealne – długo zachowuje świeżość,jest mięciutkie i bardzo efektowne. Plusem jest też to, że możecie je przygotować nawet jeśli nie macie w lodówce jajek – wystarczy puree z dyni!
Karmelizowane jabłka, którymi przekładane są poszczególne warstwy, są dodatkowym urozmaiceniem ciasta. Oczywiście dostarczają dodatkowych wrażeń naszym kubkom smakowym :).
Jeśli jesteście smakoszami ciasta drożdżowego – tak jak ja – to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Warto!

drozdzowe_dynia3
Składniki:
425 gr mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki roztopionego masła
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki puree z dyni (TUTAJ przepis)
1/2 łyżeczki soli
40 gr drożdży
mąka do podsypywania

Dodatkowo:
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu

Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i zalać 1/3 ciepłego mleka (ale nie gorącego!). Do osobnej miski przesiać resztę mąki, dodać sól i resztę cukru. Wymieszać i dodać wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka i puree z dyni. Lekko wyrobić i wlać roztopione masło. Wyrabiać około 8 minut w robocie planetarnym lub ręcznie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto będzie dość rzadkie, ale proszę nie dosypywać mąki (chyba, że bardzo klei się do rąk, to wtedy odrobinkę dosypać). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W międzyczasie przygotować jabłka. Umyte i obrane pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło wraz z cukrem. Dodać pokrojone jabłka, wymieszać i smażyć do momentu, aż zaczną się lekko rozpadać. Dodać cynamon, wymieszać  i odstawić z ognia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i lekko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30×50 cm. Włożyć jabłka i równomiernie je rozprowadzić na powierzchni ciasta.

drozdzowe_dynia0
Następnie pociąć ciasto na 7 równych pionowych pasków, złożyć po 3-4 na siebie (warstwa z jabłkami zawsze na wierzchu) i pokroić na 4 części. Ułożyć w wyłożonej papierem keksówce w następujący sposób:

pull_apart

Ciasto przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika. Piec około 50 minut w 180 stopniach, funkcja góra-dól na środkowej szynie piekarnika. Studzić na kratce.
Zimne ciasto można polać lukrem (3/4 szklanki cukru pudru utartego łyżką z kilkoma łyżeczkami wody) lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

drozdzowe_dynia

Polecane posty:

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)