Ciasto na pizzę + przepis na sos

Pamiętam swoje pierwsze pizze… Ojjj nie było się czym chwalić. Albo ciasto za grube, albo twarde jak podeszwa… Długo zajęło mi dopracowanie przepisu do tego stopnia, że byłam zadowolona z każdej upieczonej pizzy.
Często słyszałam, że dobrej pizzy w warunkach domowych się nie zrobi. Moim zdaniem nic bardziej mylnego! Jak już pewnie zauważyliście, wolę domowe, przygotowane własnoręcznie jedzenie. A za idealną, pyszną i ze świeżymi dodatkami (tak naprawdę świeżymi :)), uważam właśnie domową, a  nie zamówioną pizzę :).
Dodam tylko, że jeśli pizza dość często gości na Waszym stole, to zaopatrzcie się w kamień do pizzy lub w specjalny piecyk.
Kamień to wydatek rzędu 50-100 zł (lub nawet więcej), a ciasto jest o wiele lepsze niż pieczone w zwykłej blaszce. Ma także inne zastosowanie – możecie upiec na nim chleb lub bułki.
Ja kamień posiadam, kupiłam w „niebieskim” markecie, a do kompletu była dołączona płaska blaszka (idealna do ciasteczek!). O ile dobrze pamiętam to kosztował około 50 zł. Duży, prostokątny i spełniający wszystkie swoje zadania. Jedynym minusem kamienia jest to, że musi się on nagrzewać wraz z piekarnikiem i do osiągnięcia odpowiedniej temperatury potrzebuje trochę czasu. Producent zalecał nagrzewanie około 40 minut.
Teraz na kamieniu wypiekam tylko pieczywo, a do pizzy mam specjalny piecyk. Posiada dwie grzałki – górną i dolną, po środku umiejscowiony jest kamień, a sam piecyk rozgrzewa się do 400 stopni. Pizza gotowa jest w niespełna 5 minut. Niestety, jest to już droższy gadżet, bo cena sięga nawet 500 zł.

pizza1

Ciasto na pizzę + przepis na sos pomidorowo – ziołowy:
3 pełne szklanki mąki (nie mam dostępu do typowo włoskiej mąki 00, dlatego robię na zwykłej pszennej)
płaska łyżeczka soli
50 gr świeżych drożdży
1 1/3 – 1 1/2 szklanki ciepłej wody (zależy od mąki, niektóre chłoną więcej płynów, należy dolewać stopniowo, aby uzyskać elastyczne i gładkie ciasto – nie może się kleić!)
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
semolina do podsypywania

[Z podanych porcji wychodzą 3 pizze o średnicy około 30 cm, grubość ciasta na zdjęciu powyżej]

Przygotować rozczyn. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, 2 łyżki mąki i zalać połową szklanki ciepłej wody.
W osobnej misce wymieszać mąkę z solą i dodać oliwę. Następnie połączyć z wyrośniętymi drożdżami i stopniowo dolewając resztę wody, wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, najlepiej lekko zwilżone wodą, na około 40 min (nawet 1 godzinę).

W międzyczasie przygotować sos:
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka oliwy

Do wyższego rondelka dać pomidory, koncentrat, sól i cukier. Zredukować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Pogotować około 3-4 minuty.
Jeśli lubicie gładki sos, zblendować na krem. Ja wolę czuć kawałki pomidorów więc tego nie robię :).
Sos się świetnie mrozi, możecie więc przygotować więcej i poporcjować do zamrażarki.

pizza_spod
Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią). Podzielić na 3 części, następnie z każdej uformować spody do pizzy. Warto do podsypywania używać semoliny zamiast zwykłej mąki – pizza jest zdecydowanie bardziej chrupiąca.
Każdy spód posmarować sosem, położyć ulubione dodatki i piec w nagrzanym na max piekarniku około 15 min. Jeśli posiadacie kamień, pizza powinna być już gotowa po około 6-8 minutach. Z pomocą wspomnianego wyżej piecyka gotową pizzą będziecie cieszyć się po niespełna 5 minutach.

Smacznego!

pizza

Polecane posty:

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Ciasto na pizzę + przepis na sos

  1. Kigen mówi:

    Pięknie wygląda

  2. naleśniki mówi:

    Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)