Nie mogę ich robić zbyt często, bo po prostu nie jestem w stanie się im oprzeć. Będąc kilka lat temu we Francji usłyszałam: „Spróbuj, ale one uzależniają”. No i tak faktycznie jest!
Francuzi wymyślili ten przepis po to, by wykorzystać „stare” croissanty, które zostają z dnia poprzedniego. I właśnie takie jednodniowe, lekko podsuszone rogaliki będą Wam potrzebne do tego przepisu.
Co do masy migdałowej to od razu się przyznaję, że moja nie do końca wygląda tak, jak powinna. A to za sprawą mielonych migdałów ze skórką. Akurat takie miałam i je wykorzystałam. Najlepsze jednak będą migdały obrane.
Ilość cukru możecie modyfikować w zależności od tego, jak bardzo słodkie lubicie. Ja zawsze ograniczam się do minimum, bo wierzchnia pierzynka z pudru też robi swoje.
Do syropu w oryginale podobno dodaje się rum, jednak ja uwielbiam je z dodatkiem syropu migdałowego (takiego „barmańskiego”).
Pamiętajcie jednak, by użyć dobrej jakości masła. Niestety, ale w tym przypadku margaryna wszystko zepsuje.
Nie zwlekajcie zbyt długo … Pycha!
Składniki na 6 sztuk:
6 croissantów z dnia poprzedniego
100 g płatków migdałowych
cukier puder do obsypania
syrop:
3/4 szklanki wody
1,5 łyżki cukru
1 łyżka syropu migdałowego lub rumu
krem:
100 g masła
150 g mielonych migdałów
80 – 100 g cukru pudru
2 jajka
Przygotować syrop. Wodę zagotować z cukrem. Odstawić z palnika, ostudzić i wlać syrop/rum. Wymieszać.
Masło zmiksować , dodać jajka, cukier i migdały. Zmiksować na krem.
Każdego croissanta przeciąć, zamoczyć w zimnym syropie, nałożyć do środka kopiastą łyżkę nadzienia i ułożyć na blaszce. Posmarować po wierzchu pozostałym kremem i obficie posypać płatkami migdałowymi.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 15 minut (płatki migdałowe mają się lekko przyrumienić).
Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ty to wiesz jak mi dogodzić!!! Zawsze ich chciałam spróbować, ale jakoś do Francji mi nie było po drodze… Uwielbiam Twoje przepisy! Napisze to kolejny raz i na pewno jeszcze nie ostatni 🙂
Dziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że kolejny raz Ci dogodziłam 😉 Pozdrawiam