Domowe nachos zapiekane z chilli con carne i serem

Domowe nachos z piekarnika, chilli con carne, dużo ciągnącego się sera… U mnie ta przekąska zawsze robi furorę. Być może wykorzystacie ten pomysł na domówkę, Sylwestra, pogaduchy w gronie przyjaciół czy „zagrychę” na mecz.
Wszyscy wiemy, że wszelkiego rodzaju sklepowe chipsy, nachos i inne przegryzacze, nie należą do zdrowych przekąsek, dlatego warto czasem przygotować swoją, domową wersję czegoś do chrupania.
Moje nachos zawsze lądują w piekarniku, bo wolimy wersję pieczoną niż smażoną. Ich smak wzbogacam różnymi przyprawami i czasem leżą na talerzu z dipem, czasem solo, a czasem właśnie w takiej wersji, jaką Wam dzisiaj prezentuję. O ile same nachos przygotowuje się dość szybko, tak chilli con carne gotuję na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Owszem, można się sprężyć i zdjąć z palnika po 30 minutach, jednak różnica w smaku będzie kolosalna. Spróbujcie, a przekonacie się sami. Polecam bardzo!


Nachos – składniki:
170 gr mąki kukurydzianej
100 gr mąki pszennej
40 ml oliwy
150 ml gorącej wody
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka curry
spora szczypta kuminu
szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

Chilli con carne – składniki: 
400 gr mięsa mielonego wołowego
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryczka chilli *
3 duże, obrane i posiekane pomidory lub 1 puszka
100 gr koncentratu pomidorowego
1 puszka kukurydzy
200 ml bulionu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka soli
spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1,5 łyżeczki płatków chilli
2 łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka kuminu

Dodatkowo: 
1 awokado
1 pomidor
300 gr startego sera żółtego
posiekana kolendra

* Danie jest dość pikantne, można pominąć

Do miski wsypać przesiane mąki, przyprawy i wymieszać. Następnie wlać oliwę i gorącą wodę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć folią i odstawić do odpoczynku na pół godziny.
Ciasto podzielić na pół, każdą z połówek bardzo cienko rozwałkować (polecam wałkowanie między dwoma arkuszami papieru), powycinać trójkąty, nakłuć widelcem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 15 min. Nachos powinny się lekko przyrumienić i być chrupiące.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, a gdy zacznie się robić miękka, dodać drobno posiekany czosnek, pokrojoną papryczkę, wszystkie przyprawy i kolendrę. Po chwili dodać mięso, posmażyć około 3 minuty i dodać pomidory wraz z koncentratem. Zmniejszyć ogień i po około 10 minutach wlać bulion. Dobrze wymieszać, przykryć i gotować na bardzo wolnym ogniu godzinę. Po tym czasie ewentualnie doprawić do smaku, dodać odsączoną kukurydzę i fasolę. Przykryć i gotować ostatnie 20 minut. Sos powinien być gęsty, wyraźnie zredukowany.

Na dno dużego naczynia wysypać połowę nachos, nałożyć 1/2 gorącego sosu, posypać obficie serem, powbijać resztę nachos, wyłożyć sos i ponownie posypać serem.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, dosłownie na kilka minut, by ser się roztopił. Podawać gorące, posypane kolendrą, drobno pokrojonym awokado i pomidorem.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)