Drożdżówki z dżemem z czerwonej porzeczki

Fikuśne, pyszne, lekko kwaskowate. Obowiązkowe do przygotowania jeszcze w sezonie na czerwoną porzeczkę.
Nic nie poradzę na to, że kocham ciasto drożdżowe miłością bezgraniczną. Wiecznie coś z niego zaplatam, kombinuję i roluję. Na szczęście odwzajemnia ono moją miłość, bo nigdy nie mam z nim problemu.
Choć kształt tych drożdżówek może wydawać się skomplikowany, zapewniam Was, że jest banalny do wykonania, o czym się zaraz sami przekonacie.
Do nadzienia ich użyłam gęstego dżemu jednak zmieszałam go ze świeżymi owocami, które dodatkowo podkręciły smak. Całość lekko rozgniotłam widelcem.
Jeśli chcecie zaskoczyć gości zwykłymi-niezwykłymi drożdżówkami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mniam!

Składniki na 10 drożdżówek: 
440 gr mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki cukru
30 gr świeżych drożdży
1 kopiasta łyżka masła
190 ml letniego mleka
szczypta soli
1 1/3 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki
1/3 szklanki czerwonej porzeczki
1 żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania
cukier puder do posypania

Dżem zmieszać ze świeżymi owocami i lekko rozgnieść widelcem.
Do miseczki rozkruszyć drożdże, zalać je połową mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
W misie miksera umieścić mąkę, jajko, resztę cukru i mleka oraz sól. Dodać wyrośnięty rozczyn, lekko wyrobić i dolać roztopione, przestudzone masło. Wyrabiać około 8-10 min, do gładkości.
Zagniecione ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 34 cm. Następnie podzielić na 10 równych prostokątów (10 x 17 cm), rozsmarować na każdym łyżkę dżemu, zostawiając brzeg do zlepienia. Uformować rolady.
Każdą z nich naciąć nożyczkami na ukos i każde nacięcie naprzemiennie przechylać na boki.

Uformowane drożdżówki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Tuż przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Piec do zrumienienia, około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)