Drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką

Tych drożdżówek w truskawkowym sezonie nie może zabraknąć. Chyba nie ma nic lepszego! Nie chyba… Na pewno!
Ciasto jest idealne – niezwykle miękkie i puszyste, nie ma mowy o gumowatej konsystencji. Do tego sporo truskawek i ta kokosowa kruszonka. Niebo w gębie!
Ten przepis mnie nigdy nie zawiódł, a korzystam z niego już bardzo długo.
Nie będę więcej pisać, bo to zbędne… Lepiej zabierajcie się do pracy! Polecam bardzo! Bardzo!!


Składniki na 6 sztuk:
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
130 ml letniego mleka
2 kopiaste łyżki cukru
50 g miękkiego masła
1 żółtko
szczypta soli
żółtko + odrobina mleka do posmarowania
1/2 kg truskawek

Kokosowa kruszonka:
4 kopiaste łyżki krupczatki
1,5 łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
2 kopiaste łyżki cukru pudru
45 g masła

Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać, dodać masło i szybko rozetrzeć między palcami. Włożyć do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i połowę letniego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do misy przesiać mąkę, dodać resztę cukru i mleka, sól oraz żółtko. Wlać wyrośnięty rozczyn i wyrabiając mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, stopniowo dodawać miękkie masło. Dobrze wyrobione ciasto ma być gładkie, elastyczne i powinno odchodzić od ścianek misy. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie, jednak zajmie to nieco więcej czasu. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 h).
Napuszone ciasto lekko wyrobić i podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulkę, lekko rozwałkować na placek i palcami w środku uformować wgłębienie, w którym ułożyć pokrojone truskawki.
Brzegi posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Całość posypać obficie przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowej szynie, około 25 minut.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką

  1. EveLina komentarz:

    mogę je piec każdego dnia…takie smaczne,a kruszonka hmmmmmmmmmm POLECAM!

  2. Ania z Podlasia komentarz:

    Poprawiają humor i są pyszne
    ? kruszonke zabieram do innych ciast, mega odlot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *