Harcha – okrągłe chlebki marokańskie z semoliny

Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejne chlebki z patelni. Są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają miksera czy też zagniatania. Jedyne, w co musicie się zaopatrzyć, to drobna semolina (czyli kaszkę z twardej pszenicy durum).
Chlebki te są serwowane na śniadanie lub w porze popołudniowej herbatki. Obowiązkowo z serkiem topionym i mieszanką miodu z masłem. W niektórych domach obok serka i miodu znaleźć można także konfiturę. Jest to przepis podstawowy. Z czasem pokażę Wam te bardziej wymyślne.
A o tym, jak wyglądają dzienne posiłki w Maroku pojawi się niebawem artykuł :).

harcha1

Harcha (przepis na 7sztuk ):
350 gr semoliny drobnej (kaszki, nie mąki)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 gr roztopionego i przestudzonego masła
100 ml mleka
około 1/2 szklanki semoliny do podsypywania

Semolinę, cukier, sól i proszek wymieszać w miseczce. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Na koniec dolać mleko, wymieszać, uformować kulkę (NIE zagniatać) i pozostawić przykryte ściereczką na 10 min.
Po tym czasie ciasto przełożyć na dość obficie obsypany semoliną blat. Wierzch również obsypać i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Ciasto będzie lekko pękać, ale tak ma być. Wykrawać krążki o średnicy 8-10 cm. Ja wykrawałam ringiem deserowym.
Piec na małym ogniu, na dobrze rozgrzanej patelni z grubym dnem, od czasu do czasu przewracając. Moje piekły się około 6 minut.
Podawać z serkiem topionym, konfiturą lub mieszanką miodu z masłem (na każde 2 łyżki podgrzanego miodu przypada 3/4 łyżeczki masła – należy razem podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia).

Smacznego!

harcha2 harcha4

Polecane posty:

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)