Kaiserschmarrn, omlet cesarski z rodzynkami

W sam raz na niedzielne śniadanie, choć w Austrii serwowany na deser. Pyszny, biszkoptowy omlet z dodatkiem rodzynek namoczonych w rumie, porwany na kawałki i lekko skarmelizowany na brązowym cukrze. Gotowy, posypany cukrem pudrem, podawany jest zazwyczaj w towarzystwie powideł śliwkowych. Na pewno nie należy do eleganckich, bo wygląda dość niechlujnie, za to smakiem wynagradza wszystko! Do dietetycznych śniadań także nie należy, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na chwilę smakowej rozpusty… Polecam Wam bardzo!

kaiser
Składniki na 2-3 porcje:
3 jaja
szczypta soli
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki roztopionego masła + łyżka do smażenia
1 szklanka mleka
3 łyżki rodzynek
5 łyżek rumu (w wersji bezalkoholowej mleko, woda lub sok pomarańczowy)
2 płaskie łyżki brązowego cukru
cukier puder do posypania
powidła śliwkowe lub inna konfitura

Rodzynki zalać rumem i odstawić na 10 minut.
Jajka oddzielić. Do żółtek wsypać cukier waniliowy i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąkę na przemian z mlekiem i dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać ostudzone, roztopione masło.
Białka lekko posolić i ubić na sztywno. Następnie delikatnie połączyć z żółtkami. Nie wolno mieszać zbyt długo i energicznie, bo omlet straci puszystość.
Na dużej patelni (najlepiej o średnicy 30 cm , omlet nie powinien być grubszy niż 1,5 cm) roztopić łyżkę masła. Wylać ciasto, zmniejszyć ogień, posypać po wierzchu odsączonymi rodzynkami i przykryć. Smażyć około 8 min – wystarczy lekko podważyć ciasto i sprawdzić, czy już jest wystarczająco rumiane. Podzielić na 4 części i po kolei obracać na drugą stronę. Gdy druga strona się przyrumieni, przy pomocy dwóch widelców porozrywać na małe, nierówne kawałki. Posypać brązowym cukrem i podlać rumem z rodzynek. Wymieszać i zdjąć z palnika. Podawać posypane cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi.

Smacznego!

kaiser_ kaiser2

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Jedna odpowiedź na „Kaiserschmarrn, omlet cesarski z rodzynkami

  1. Ania z Podlasia komentarz:

    Dziś znowu popełniłam go na śniadanie, moja cześć obowiązkowo z rodzynkami, dzieciom robię bez, polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *