Kefta z ziemniakami (pulpety marokańskie)

Bardzo smaczny, szybki i sycący obiad. Te pulpeciki są bardzo popularne w Maroku. Można je przygotować w tajine (choć czas gotowania się znacznie wydłuży) lub w szybkowarze, który praktycznie każda gospodyni posiada w swojej kuchni. Jednak nic stoi na przeszkodzie by przygotować je w zwykłym garnku (tak więc wymówek nie przyjmuję ;)).
Marokańskie pulpety różnią się nieco od naszych, bo nie dodaje się do nich jajka ani bułki. Pietruszka, cebula, czosnek i dużo przypraw – to prawdziwa, marokańska kefta.
Jeśli chodzi o rodzaj mięsa to króluje oczywiście baranina i wołowina. Moja ulubiona wersja to wołowa, ale będą smakowały równie pysznie z mięsa drobiowego. Najważniejsze to trafić w swoje smaki!
W Maroku do takiej porcji dostaniecie pajdę marokańskiego chleba, bo u nich chleb z ziemniakami to normalka ;). Skuście się, bo obiad bardzo łatwy i baaaaardzo pyszny! Polecam!

Składniki dla 4 osób:
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
2 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki
1 kopiasta łyżeczka kuminu
1 łyżeczka soli
spora szczypta pieprzu
7-10 ziemniaków, w zależności od wielkości
500 ml wody

Pulpety:
450 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka papryki (u mnie ostra)
1/2 łyżeczki kolendry

Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i uformować małe kuleczki. Z tej porcji powinno wyjść 18 sztuk.
Do rondla wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę pomidory. Podsmażyć , dodać przyprawy i odrobinę wody. Gdy pomidory i cebula zmiękną dodać koncentrat, pokrojone ziemniaki (najpierw w łódkę, następnie każdy kawałek na pół), resztę wody i wymieszać. Na koniec dodać mięsne kuleczki. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 35-40 minut (w szybkowarze nie dłużej niż 25 minut). Mięso powinno być miękkie, natomiast ziemniaki nie powinny się rozgotować.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Kefta z ziemniakami (pulpety marokańskie)

  1. Ewa komentarz:

    Wyglada rewelacyjnie…..bede czestym gosciem u Ciebie tutaj…..Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Marzena komentarz:

    Ale to apetycznie wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *