Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą w sosie porowym

No cóż… Może fotogeniczne to danie tak do końca nie jest, ale za to nadrabia smakiem. Jest to bez wątpienia jedna z moich ulubionych wersji nadziewanych filetów z kurczaka. Wszystko, co lubię w jednym daniu – szpinak, mozzarella, por i suszone pomidory. To obiad, który przygotujecie w pół godziny przy użyciu tylko jednej patelni.
Filet jest najpierw lekko zapiekany, potem zaś duszony w sosie śmietanowym, przez co jest niesamowicie miękki i soczysty.
Jeśli nie lubicie suszonych pomidorów, możecie je zamienić na pieczarki, które komponują się równie dobrze z pozostałymi smakami.
Do tego dania polecam wybierać niezbyt duże, raczej te średniej wielkości. Nadzienie je dodatkowo „pogrubia”, więc same mogą być lekko odchudzone ;). Polecam bardzo!

Składniki na 3 porcje: 
3 filety z kurczaka (bez polędwiczek)
1 średni por
1 kulka mozzarelli
1 łyżeczka masła
100 gr szpinaku
250 ml śmietany 30%
100 ml wody lub bulionu
pół szklanki posiekanych, suszonych pomidorów
sól, pieprz, chilli i gałka muszkatołowa do smaku
masło klarowane do smażenia
makaron

Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, dodać wymyty i pokrojony szpinak. Chwilkę posmażyć, dodać sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej do smaku.
Filety naciąć wzdłuż w taki sposób, aby powstała kieszonka. Ułożyć w środku plastry sera i na nim szpinak. Można spiąć wykałaczką (ja tego nie robię, lubię kiedy nadzienie lekko wypłynie do wierzchu).
Na patelni, na której smażył się szpinak, roztopić łyżkę masła klarowanego. Smażyć kieszonki po parę minut z każdej strony – mają się lekko przyrumienić. Następnie przełożyć je na talerz.
Na tę sama patelnie wrzucić pokrojony por i pomidory. Dolać wodę lub bulion, lekko poddusić i wlać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Po chwili dodać podsmażone kieszonki, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 12 minut. Sos powinien lekko zgęstnieć, a mięso być idealnie miękkie.
Podawać z makaronem.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą w sosie porowym

  1. Eve Lina mówi:

    Pozostawię swój komentarz 🙂 przepyszny sos, do wspaniałego kurczaka w otoczeniu uwielnianego przez wszystkich makaronu. Zrobiłam kieszonki i jestem zachwycona. I….na dodatek…POLECAM WSZYSTKIM,którzy się jeszcze zastanawiaj co na obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)