Klopsiki z piekarnika w sosie teriyaki

Moja propozycja na nieco inną wersję klopsików. Malutkie, pieczone w piekarniku kuleczki, skąpane w domowym sosie teriyaki, podane z ryżem lub makaronem. Pyszny i szybki obiad dla każdego!
Nie wiem jak Wy, ale ja domowy sos teriyaki mogę jeść z każdym rodzajem mięsa. Nie ważne, czy z kaczką, kurczakiem czy wołowiną – zawsze smakuje tak samo dobrze. Dzisiaj będzie on towarzyszył klopsikom z wołowiny. Przepis jest bardzo prosty i szybki – obiad przygotujecie w niespełna 40 minut.
Ja mięso zawszę mielę sama, a to dlatego, że lubię wiedzieć co jem. Jeśli nie macie maszynki do mielenia mięsa, to zaopatrzcie się nawet w tę najtańszą, ręczną – poczujecie różnicę!
Przepis na domowy sos znacie już z tego przepisu. Polecam bardzo!

Składniki dla 5-6  osób: 
800 g mięsa mielonego wołowego
2 niewielkie cebule
1 łyżka startego imbiru
2 duże ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka papryki
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
sezam do posypania
ryż lub makaron

Sos teriyaki:
75 ml sosu sojowego ciemnego
150 ml wody
1,5 łyżeczki octu ryżowego
1,5 łyżki miodu
1,5 łyżeczki cukru brązowego
3/4 łyżeczki startego imbiru
4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
4 łyżki wody + 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, funkcja góra-dół.
Mięso wymieszać z przyprawami, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, jajkiem i startą na drobnych oczkach cebulą (lub zmieloną razem z mięsem w maszynce).
Uformować małe kuleczki (z tego przepisu wychodzi około 27 klopsików), ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut do lekkiego zrumienienia.
W międzyczasie przygotować sos. Na patelni umieścić wszystkie składniki oprócz wody i mąki. Chwilę pogotować, a gdy zacznie wrzeć, wlać zawiesinę (nie trzeba wlewać wszystkiego, ilość zależy od preferencji gęstości sosu).  Pogotować 3-4 minuty i dodać upieczone klopsiki. Lekko zamieszać w taki sposób, aby sos pokrył każdą mięsną kuleczkę. Po około 3 minutach zdjąć z ognia.
Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem, posypane dymką i sezamem.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

4 odpowiedzi na „Klopsiki z piekarnika w sosie teriyaki

  1. lusi-lusi komentarz:

    Co za dokładność w formowaniu?Podziwiam

  2. Michal ;) komentarz:

    Mniam Ale piękne danie 😉 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *