Krucha tarta z rabarbarem, jabłkami i kruszonką

Jedna z moich ulubionych tart na słodko. Miłością darzę nie tylko ten cudowny rabarbar (i to w towarzystwie jabłek!), ale całość – ciasto jest niesamowicie chrupiące, wręcz idealne i … ta kruszonka.
Zacznę od tego, że mam słabość do ciast z kruszonką, albo jeszcze lepiej – do samej kruszonki. Dlatego, żeby zawsze była krucha i nieziemsko smaczna, robię ją z mąki krupczatki, a mąka pszenna staje się tylko dodatkiem.
Co do rabarbaru to rozpisywać się nie będę. Po prostu uwielbiam i w sezonie upycham gdzie się tylko da.
Ciasto jest bardzo kruche, w proporcji idealnej na foremkę o średnicy 26 cm. Możecie go przygotować z mąki orkiszowej, będzie równie pyszne.
Mam nadzieję, że przepis Wam wpadł w oko i zabieracie się do roboty! W końcu sezon na rabarbar trwa!


Składniki (ø 26 cm):
250 gr mąki pszennej
130 gr masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie:
300 gr obranego rabarbaru
350 gr obranych jabłek
2 płaskie łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego
1-2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
8 kopiastych łyżek krupczatki
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
65 gr masła

Mąkę, cukier i sól przesiać. Dodać pokrojone, zimne masło i posiekać. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
W miseczce połączyć sypkie składniki na kruszonkę. Dodać posiekane, zimne masło i rozetrzeć między palcami. Wstawić do lodówki.
Rabarbar pokroić na małe kawałki, jabłka w niezbyt drobną kostkę. Na patelni lekko skarmelizować cukier, dodać masło wraz z cynamonem, wymieszać i wsypać rabarbar wymieszany z jabłkami. Smażyć na niewielkim ogniu do momentu, aż jabłka zaczną się leciutko rozpadać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość foremki. Dokładnie ubić i przylepić do brzegów. Wypełnić nadzieniem i obficie posypać kruszonką.
Piec około 45-50 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jak dla mnie najlepsza lekko ciepła, a jeśli ktoś lubi, jako dodatek świetnie sprawdzi się kleks z bitej śmietany.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)