Klopsiki z piekarnika w sosie teriyaki

Moja propozycja na nieco inną wersję klopsików. Malutkie, pieczone w piekarniku kuleczki, skąpane w domowym sosie teriyaki, podane z ryżem lub makaronem. Pyszny i szybki obiad dla każdego! Nie wiem jak Wy, ale ja domowy sos teriyaki mogę jeść z każdym rodzajem mięsa. Nie ważne, czy z kaczką, kurczakiem czy … czytaj dalej

Drożdżowe oponki dyniowe

Idealne! Pyszne, puszyste, o pięknym, żółto-pomarańczowym kolorze. Przepis idealny na teraz, kiedy puree z dyni gości w prawie każdym domu! Uwielbiam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni. Jest niesamowicie miękkie, puszyste i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to bardzo zachęcam – zwłaszcza teraz, przy okazji przepisu na … czytaj dalej

Makaron z sosem dyniowym, szałwią i orzechami

Obiad w 15 minut. Jednak by go polubić, powinniście spełnić jeden warunek… Musicie lubić dynię! Dość pikantny, rozgrzewający sos, w którym przebija się zapach szałwii, a chrupkości dodają pokrojone orzechy. Do tego ulubiony makaron (w moim przypadku pełnoziarnisty tagliatelle) i mamy pyszny, szybki obiad. Takim makaronem cieszę się cały rok, … czytaj dalej

Jesienny strudel dyniowo-jabłkowy

Nastała jesień, dyni pod dostatkiem więc trzeba korzystać! Wiecie już z zeszłorocznego „blogowego sezonu na dynię”, że upycham ją gdzie się da, robię zapas puree (przepis tutaj) i cieszę się nią zawsze wtedy, kiedy najdzie mnie ochota. Dzisiaj, na rozpoczęcie tegorocznego sezonu, mam dla Was ciacho! I to nie byle … czytaj dalej

Zakręcone bagietki cebulowe

Chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i puszyste. Przepis na pewno przypadnie Wam do gustu, o ile lubicie cebulę (a w tym przypadku jest dość mocno wyczuwalna). Nie są to typowe bagietki, które rosną pół dnia i mają określony sposób formowania. Uporacie się z nimi w maximum 2 godziny … czytaj dalej

Sałatka z kaszą orkiszową i kurkami

To już ostatni przepis z kurkami w tym sezonie. Moja poprzednia kurkowa propozycja – gofry ziemniaczane z sosem kurkowym (klik) jest jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów. Mam nadzieję, że i ta sałatka przypadnie Wam do gustu.  Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje dosłownie 20 minut. Lubię sałatki z chrupiącymi, … czytaj dalej

Hummus

Czasem wydaje mi się, że gdyby nie moda na wegetarianizm i weganizm, hummus nie zyskałby takiej popularności, jaką cieszy się teraz. Dawniej ta pasta to był wielki rarytas, którego na próżno było szukać na marketowych półkach. Teraz można go dostać nawet w małym, osiedlowym sklepiku, choć i tak uważam, że … czytaj dalej

Pancakes owsiano-orkiszowe z karmelizowanymi bananami

Uwielbiam te naleśniki. Idealne na niedzielne, leniwe śniadanie. U mnie obowiązkowo z syropem klonowym i karmelizowanymi bananami. Po prostu pycha! Użyłam do nich mąki owsianej pełnoziarnistej oraz mąki orkiszowej typ 750. Z takiego połączenia wychodzą bardzo sycące i pożywne placki. Przyznam szczerze, że nie kupuję gotowej mąki owsianej. Zawsze w … czytaj dalej

Sałatka z rukolą, grillowanym serem halloumi i figami

Pyszna, prosta i bardzo szybka sałatka. Smaki dość różne, ale tworzą bardzo smaczną całość. I wiecie co? Ja właśnie takie sałatki lubię. Takie, które zaskakują połączeniem smaków. Sezon na figi trwa, więc nie mogłam się jej oprzeć. Baza z rukoli i mięty, do tego grillowany ser halloumi, pomarańcze i chipsy … czytaj dalej

Croissanty z nadzieniem migdałowym

Nie mogę ich robić zbyt często, bo po prostu nie jestem w stanie się im oprzeć. Będąc kilka lat temu we Francji usłyszałam: „Spróbuj, ale one uzależniają”. No i tak faktycznie jest! Francuzi wymyślili ten przepis po to, by wykorzystać „stare” croissanty, które zostają z dnia poprzedniego. I właśnie takie … czytaj dalej