Zakręcone bagietki cebulowe

Chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie i puszyste. Przepis na pewno przypadnie Wam do gustu, o ile lubicie cebulę (a w tym przypadku jest dość mocno wyczuwalna). Nie są to typowe bagietki, które rosną pół dnia i mają określony sposób formowania. Uporacie się z nimi w maximum 2 godziny … czytaj dalej

Precle z serem i szynką

Uwaga… uzależniają! Idealne do szkoły, do pracy, na piknik czy jako szybka przekąska na „głoda”. Bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nie będziecie mieli z nimi żadnego problemu. I choć nie są to typowe precle, to gwarantuje, że przepis przypadnie Wam do gustu. Ciasto jest pyszne, miękkie, świetnie się z nim … czytaj dalej

Trójkątne bułki z melasą i ziarnami

Dacie się zaprosić na trójkątne bułki z melasą i ziarnami? Serwuję je w swojej ulubionej wersji, czyli serkiem śmietankowym, sałatą i pomidorem! Uwielbiam je!!! To bardzo popularne bułki w Niemczech i Austrii.  Tam nazywają je „Weltmeister”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „mistrz świata”. I wiecie co? Ta nazwa do nich idealnie … czytaj dalej

Błyskawiczne rogaliki śniadaniowe z makiem

Idealny poranek to taki, podczas którego w domu rozprzestrzenia się zapach domowego pieczywa. A gdy nie trzeba wstawać 3 godziny wcześniej by coś upiec, to już mamy pełnię szczęścia! Dzisiaj przedstawię przepis, który może Wam to poranne szczęście zagwarantować. To ciasto jest idealne. Super się z nim pracuje, nie wymaga … czytaj dalej

Bułki do domowych zapiekanek i panini

Najlepsze bułki do zapiekania już na blogu! Przyznać się – kto z Was uwielbia zapiekanki, panini i wszelkiego rodzaju zapiekane buły? Ja się przyznaję. Uwielbiam! Zapiekanka to był jedyny uliczny fast food, na który zawsze miałam ochotę (zwłaszcza będąc na krakowskim Kazimierzu :)). Wiecie jednak, że wolę jedzenie domowe, tak … czytaj dalej

Proste bułki orkiszowe na maślance

Proste, dość szybkie, idealne na śniadanie. Oczywiście najlepsze jeszcze lekko ciepłe, z masłem. Cóż… po prostu śniadanie mistrzów! Bułeczki te, nie wymagają zbytniego wysiłku (no chyba, że ciasto będziecie zagniatać ręcznie) i bardzo długiego wyrastania. Nieco ponad godzinę – tyle będziecie musieli na nie czekać. Dla mnie najlepsze w wersji … czytaj dalej