Szarpana wołowina z marokańskim akcentem

Tak, mam słabość do wołowiny. Zwłaszcza takiej, w której przemycam nutkę marokańskiego smaku i aromatu. Szarpana wołowina z marokańskim akcentem jest na „wołowinowej top liście” w moim domu. Tak naprawdę robi się sama, ale wymaga czasu i cierpliwości. Zamarynowane uprzednio mięso (minimum cały dzień, choć w tym przypadku polecam marynować … czytaj dalej

Kefta burger – domowe burgery z marokańską keftą

Kefta burger – domowe burgery z marokańską keftą w końcu na blogu! Od razu napiszę to, co z reguły pojawia się na końcu wstępu – POLECAM BARDZO! Zwłaszcza, jeśli lubicie burgery i chcecie spróbować czegoś nowego. A jeśli nie lubicie, to spróbujcie tych, a na pewno zmienicie zdanie ;). Ja … czytaj dalej

Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą w sosie porowym

No cóż… Może fotogeniczne to danie tak do końca nie jest, ale za to nadrabia smakiem. Jest to bez wątpienia jedna z moich ulubionych wersji nadziewanych filetów z kurczaka. Wszystko, co lubię w jednym daniu – szpinak, mozzarella, por i suszone pomidory. To obiad, który przygotujecie w pół godziny przy … czytaj dalej

Shawarma z kurczakiem

Soczyste, aromatyczne kawałki kurczaka, sos jogurtowy z czosnkiem i miętą, pikle. Shawarma znana jest we wszystkich krajach arabskich. Z wołowiną, jagnięciną czy kurczakiem do wyboru, podawana zawinięta w chlebek pita lub po prostu, na talerzu. Często porównywana z tureckim döner kebap czy greckim gyrosem. Mięso do shawarmy najczęściej marynuje się … czytaj dalej

Domowe nachos zapiekane z chilli con carne i serem

Domowe nachos z piekarnika, chilli con carne (tak, z kukurydzą – bo nam najbardziej smakuje ;)), dużo ciągnącego się sera… U mnie ta przekąska zawsze robi furorę. Być może wykorzystacie ten pomysł na domówkę, Sylwestra, pogaduchy w gronie przyjaciół czy „zagrychę” na mecz. Wszyscy wiemy, że wszelkiego rodzaju sklepowe chipsy, … czytaj dalej

Pieczone przepiórki z ryżem korzennym

Nie dość, że są naprawdę pyszne, to jeszcze szybciutkie w obróbce, dzięki czemu mogę wyczarować odświętny obiad w niespełna godzinę. Tym razem pieczone przepiórki podałam w towarzystwie korzennego ryżu z dodatkiem migdałów, żurawiny i rodzynek, więc smaki i aromaty idealne na zbliżające się Święta! Taki ryż jest świetnym dodatkiem nie tylko … czytaj dalej

Kaczka z jabłkami i marokańską nutą

W końcu nadeszła chwila, by połączyć kuchnię polską i marokańską. Tradycyjna kaczka z jabłkami wylądowała w tagine z dodatkiem marokańskich przypraw.  Bez ziemniaków, jedzona typowo po marokańsku, czyli z chlebem (ten sprawdził się idealnie) rozeszła się w mgnieniu oka. Mięso było idealnie miękkie, sos gęsty, aromatyczny i lekko słodkawy, dzięki słodszej … czytaj dalej

Klopsiki z piekarnika w sosie teriyaki

Moja propozycja na nieco inną wersję klopsików. Malutkie, pieczone w piekarniku kuleczki, skąpane w domowym sosie teriyaki, podane z ryżem lub makaronem. Pyszny i szybki obiad dla każdego! Nie wiem jak Wy, ale ja domowy sos teriyaki mogę jeść z każdym rodzajem mięsa. Nie ważne, czy z kaczką, kurczakiem czy … czytaj dalej

Sałatka z kaszą orkiszową i kurkami

To już ostatni przepis z kurkami w tym sezonie. Moja poprzednia kurkowa propozycja – gofry ziemniaczane z sosem kurkowym (klik) jest jednym z najczęściej odwiedzanych przepisów. Mam nadzieję, że i ta sałatka przypadnie Wam do gustu.  Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje dosłownie 20 minut. Lubię sałatki z chrupiącymi, … czytaj dalej

Leczo z cukinią, ciecierzycą i kuleczkami mięsnymi

Leczo z cukinią to obowiązkowe letnie danie. Moja propozycja to istna mieszanka – połączenie francuskiego ratatouille oraz węgierskiego lecza z lekkim, marokańskim twistem. Brzmi skomplikowanie? Już wyjaśniam! W mojej wersji znalazło się miejsce dla bakłażana (czyli pozycji obowiązkowej w ratatouille), ciecierzycy i marokańskiej kefty – kuleczek z mięsa mielonego. Gęste, treściwe … czytaj dalej