Leczo z cukinią, ciecierzycą i kuleczkami mięsnymi

Leczo z cukinią to obowiązkowe letnie danie. Moja propozycja to istna mieszanka – połączenie francuskiego ratatouille oraz węgierskiego lecza z lekkim, marokańskim twistem. Brzmi skomplikowanie? Już wyjaśniam! W mojej wersji znalazło się miejsce dla bakłażana (czyli pozycji obowiązkowej w ratatouille), ciecierzycy i marokańskiej kefty – kuleczek z mięsa mielonego. Gęste, treściwe … czytaj dalej

Podudzia kurczaka w sosie lawendowym z nektarynkami

W tym roku lawenda znów mi pięknie zakwitła. Część już ususzyłam, a to, co zostało, staram się zużywać na bieżąco. Były już kilkakrotnie ciasteczka z lawendą (klik), teraz przyszła pora na lawendowego kurczaka. W sumie to lawendę mogłabym upychać wszędzie, bo uwielbiam jej zapach i aromat w przeróżnych potrawach. Dlatego … czytaj dalej

Makaron soba z wołowiną i szparagami

Kolejny szybki, prosty i bardzo smaczny obiad do przygotowania w 20 minut. Wołowina i szparagi. Lubię to! Dania z woka pojawiają się u mnie w leniwe dni lub wtedy, kiedy nie mam zbytnio czasu. Wrzucam kolejno składniki i nim się dobrze rozmieszam, obiad już gotowy. I tak też jest w przypadku … czytaj dalej

Filet z kurczaka z porem, fenkułem i makaronem

Kolejna propozycja na szybki, prosty i bardzo smaczny obiad. W niespełna 30 minut można podawać. Moja ulubiona wersja jest z makaronem, jednak możecie kombinować. Podczas smażenia fileta należy uważać by go nie wysuszyć, bo danie straci na smaku. No i jedna prośba… Nie bójcie się kopru włoskiego, który mam wrażenie … czytaj dalej

Pieczone przepiórki z konfiturą z czerwonej cebuli

Pół dnia w kuchni, drogie składniki, nerwy, że coś się nie uda i to odwieczne pytanie: czy gościom będzie smakowało… To dylematy każdego, kto ma w planie przygotować odświętny obiad. Dzisiaj pokażę Wam, że jest możliwe przygotowanie naprawdę eleganckiego i niesamowicie smacznego jedzonka w godzinę. Przepiórki uważane są za dość … czytaj dalej

Królik w śmietanie z pieczarkami, marchewką i rozmarynem

Niebo w gębie! Delikatne, królicze mięso, śmietanowy sos z rozmarynem i wędzoną papryką oraz kawałki pieczarek i marchewka. Przepis idealny! Co tu dużo pisać… Musicie spróbować i to jak najszybciej! Królik to jedno z niewielu mięs, których wcześniej nie marynuję. Lubię poddusić je z cebulą i czosnkiem, żeby delikatnie przeszło … czytaj dalej

Spaghetti bolognese po mojemu

Moja wersja popularnego spaghetti z sosem bolońskim. Nie jest to szybka wersja, ale naprawdę warto poczekać by cieszyć się lepszym smakiem. Składniki dość typowe, choć jeden jest nie jest taki oczywisty, ale jak dla mnie idealnie uzupełnia całość. Mowa o moim ukochanym sambalu. Jeśli jednak nie macie przekonania do wszelkich … czytaj dalej

Skrzydełka w sosie pomarańczowym z imbirem

Na te skrzydełka będę Was namawiać ile będzie trzeba! Po prostu musicie je zrobić! Są tak pyszne, że można zjeść całą miskę … Serio ;). Nieco na azjatycką nutę z mocno wyczuwalną pomarańczą i imbirem. Są lekko pikantne, ale to już zasługa dodatku sambala, który możecie pominąć, jeśli nie lubicie. … czytaj dalej

Pieczone udka z kurczaka z sosem curry-mango

Było dobre, nawet bardzo! Udka przygotowałam jak zwykle, w marynacie czosnkowo-miodowej, ale sos to była już wielka improwizacja. Dodawałam do niego co mi wpadło pod rękę… I dobrze, bo wyszedł bardzo smaczny. Na pewno wykorzystam jeszcze nie raz. Na początku myślałam o ryżu, ale w efekcie końcowym podałam pieczone ziemniaki … czytaj dalej

Tureckie pide z mięsem mielonym

To już dzisiaj! Międzynarodowy dzień pizzy świętujemy pizzą… turecką! Jest pysznie i to bardzo! Tureckie pide, różni się od włoskiej pizzy nie tylko kształtem, ale przede wszystkim ciastem. To, z dodatkiem jajka i jogurtu, jest idealnie miękkie i puszyste. Choć nie byłam (jeszcze!) w Turcji, ale smak pide serwowanej przez … czytaj dalej