Zupa pieczarkowa z makaronem (na maśle)

Uwielbiam. Zawsze przypomina mi rodzinny dom i mamę, która mnie nauczyła robić najlepszą pieczarkową pod słońcem! Jedynym sekretem udanej zupy pieczarkowej są według mnie brązowe pieczarki, podsmażone na maśle i kremówka. Jest to jedna z niewielu zup, którą zabielam tylko i wyłącznie śmietanką. Wiadomo, że każdy ma swoje przyzwyczajenia, ale … czytaj dalej

Łosoś z limonką i koperkiem

Długo zajęło mi doskonalenie idealnego jak dla mnie przepisu na łososia. Należę do tych osób, które lubią czuć smak przede wszystkim ryby, dopiero potem przyprawy i inne cuda. Oczywiście nigdy nie kupuję ryb (mięsa także) już przyprawionych… Nie dość, że wątpię w ich świeżość, to jeszcze sama muszę dołożyć swe … czytaj dalej

Domowy makaron dyniowy z semoliną

Żaden sklepowy makaron, nawet ten z najwyższej półki, nie zastąpi smaku takiego domowego. A że wczoraj była niedziela i miałam więcej czasu, to uruchomiłam produkcję najlepszego makaronu pod słońcem – z dodatkiem puree z dyni. Makaron robi się bardzo szybko. Ciasto jest sprężyste, bez problemu daje się rozwałkować. Ja używam … czytaj dalej

Leniwe z dynią i karmelizowanymi jabłkami

Kluchy, kluski i kluseczki… jak ja was wszystkie lubię jeść!!! A tę wersję leniwych upodobałam sobie szczególnie i dlatego tym oto przepisem pragnę zapoczątkować „dyniową serię” na stronie. Klasyczne leniwe wzbogacone kilkoma dodatkami, takimi jak puree z dyni, karmelizowane jabłka, orzechy, rodzynki i cynamon. Dla mnie to są właśnie smaki … czytaj dalej

Zupa brokułowa z prażonym słonecznikiem i grzankami

Zupę brokułową darzę ogromnym sentymentem. Jeszcze za czasów studiów, umawiałam się z przyjaciółką „na zupę” – szłyśmy wtedy do jednej z restauracji na Brackiej w Krakowie i zajadałyśmy się tym specjałem… Była pyszna. My, zamiast siedzieć przy drinku czy piwie (jak na studentki przystało ;)), siedziałyśmy przy miseczce zupy i … czytaj dalej

Kotlety z kalafiora z amarantusem i sezamem

Lubię kalafiora do tego stopnia, że zawsze go mam w lodówce (tak samo jak i brokuły ;)). Zajadam go na różne sposoby. Dzisiaj zdradzę Wam swój sposób na klasyczne kotlety z kalafiora.  Może nie jest to wersja fit, bo dla sera żółtego też się w nich miejsce znalazło, ale dodatek … czytaj dalej

Chrupiące skrzydełka z piekarnika

Uwielbiam skrzydełka pod każdą postacią. Choć nie ma na nich zbyt wiele mięcha, lubię je ogryzać. Pieczone w piekarniku goszczą u mnie dość często. Marynuję je dzień wcześniej, bo lubię kiedy dość mocno przejdą mieszanką smaków z marynaty. Zachęcam do wypróbowania :). Składniki: 9 skrzydełek Marynata z miodem: 2 łyżki … czytaj dalej

Austriackie knedle z morelami w słodkiej posypce

Przepisów z morelami ciąg dalszy :). Skoro sezon trwa, to trzeba korzystać! Ostatnim przepisem, który pojawił się na stronie, był przepis na  TO ciasto. Zabrałam Was wówczas w smakową podróż do Austrii i… dzisiaj też się tam udamy… Otóż, Austriacy też mają swoje knedelki. Robią je co prawda nieco inaczej … czytaj dalej

Kurczak z piekarnika z pieczonymi ziemniakami

Dzisiaj mam dla Was coś ekstra :). Baaaaardzo aromatyczny kurczak, pieczony w piekarniku z chrupiącymi ziemniaczkami. Mnie więcej nie trzeba :). UWIELBIAM. Być może to zabrzmi nieskromnie, ale pieczenie kurczaka opanowałam do perfekcji. Oczywiście perfekcji rozumianej przeze mnie i moją rodzinę. Długo to trwało zanim przygotowałam idealną marynatę oraz wyczułam … czytaj dalej

Knedle z truskawkami i sosem waniliowym

Jak truskawki, to tylko polskie. Nie żaden import. Słodkie, soczyste i czerwone. Najlepsze. Uwielbiam, ale nie pod każdą postacią. Najbardziej lubię wcinać na surowo, do ciasta, muffinek czy knedli też super, ale… No właśnie. Jakoś nie przepadam za dżemami, konfiturami itp.  Jako jedyna w rodzinie :). Natomiast kluski lubię każde! … czytaj dalej