Pierogi szwedzkie z pieczarkami i czarnuszką

Uzależniają. Wciągają. Na jednym się nie kończy. W sumie to te trzy krótkie zdania wystarczyłyby tytułem wstępu… Farsz z pieczarek i cebuli, doprawiony tylko solą i pieprzem, zawinięty w przepyszne ciasto krucho-drożdżowe. Proste, szybkie i jakie pyszne!!! Idealne do barszczu lub jako przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. … czytaj dalej

Zupa krem z dyni z pieczonymi batatami

Gęsta, dość pikantna i mocno rozgrzewająca zupa krem z dyni i pieczonych batatów. Jak dla mnie to idealnie połączenie smakowe. Już nie raz spotkałam się ze stwierdzeniem, że krem z dyni jest mdły. Oczywiście, smaki są rożne, ale wydaje mi się, że kluczem do sukcesu są tutaj użyte przyprawy. W … czytaj dalej

Perski gulasz z okrą (Khoresht Bamieh)

Jedna z moich ulubionych wersji gulaszu. Treściwy, z mocno wyczuwalną nutą pomidorów i czosnku, z dodatkiem okry. Najlepiej smakuje z ryżem, choć z chrupiącą bagietką jest równie pyszny. Pierwszy raz jadłam ten gulasz 7 lat temu w niewielkiej restauracji nieopodal Katedry Św. Szczepana w Wiedniu. A z racji faktu, że … czytaj dalej

Ciasto na pizzę + przepis na sos

Pamiętam swoje pierwsze pizze… Ojjj nie było się czym chwalić. Albo ciasto za grube, albo twarde jak podeszwa… Długo zajęło mi dopracowanie przepisu do tego stopnia, że byłam zadowolona z każdej upieczonej pizzy. Często słyszałam, że dobrej pizzy w warunkach domowych się nie zrobi. Moim zdaniem nic bardziej mylnego! Jak … czytaj dalej

Zupa pieczarkowa z makaronem (na maśle)

Uwielbiam. Zawsze przypomina mi rodzinny dom i mamę, która mnie nauczyła robić najlepszą pieczarkową pod słońcem! Jedynym sekretem udanej zupy pieczarkowej są według mnie brązowe pieczarki, podsmażone na maśle i kremówka. Jest to jedna z niewielu zup, którą zabielam tylko i wyłącznie śmietanką. Wiadomo, że każdy ma swoje przyzwyczajenia, ale … czytaj dalej

Łosoś z limonką i koperkiem

Długo zajęło mi doskonalenie idealnego jak dla mnie przepisu na łososia. Należę do tych osób, które lubią czuć smak przede wszystkim ryby, dopiero potem przyprawy i inne cuda. Oczywiście nigdy nie kupuję ryb (mięsa także) już przyprawionych… Nie dość, że wątpię w ich świeżość, to jeszcze sama muszę dołożyć swe … czytaj dalej

Domowy makaron dyniowy z semoliną

Żaden sklepowy makaron, nawet ten z najwyższej półki, nie zastąpi smaku takiego domowego. A że wczoraj była niedziela i miałam więcej czasu, to uruchomiłam produkcję najlepszego makaronu pod słońcem – z dodatkiem puree z dyni. Makaron robi się bardzo szybko. Ciasto jest sprężyste, bez problemu daje się rozwałkować. Ja używam … czytaj dalej

Leniwe z dynią i karmelizowanymi jabłkami

Kluchy, kluski i kluseczki… jak ja was wszystkie lubię jeść!!! A tę wersję leniwych upodobałam sobie szczególnie i dlatego tym oto przepisem pragnę zapoczątkować „dyniową serię” na stronie. Klasyczne leniwe wzbogacone kilkoma dodatkami, takimi jak puree z dyni, karmelizowane jabłka, orzechy, rodzynki i cynamon. Dla mnie to są właśnie smaki … czytaj dalej

Zupa brokułowa z prażonym słonecznikiem i grzankami

Zupę brokułową darzę ogromnym sentymentem. Jeszcze za czasów studiów, umawiałam się z przyjaciółką „na zupę” – szłyśmy wtedy do jednej z restauracji na Brackiej w Krakowie i zajadałyśmy się tym specjałem… Była pyszna. My, zamiast siedzieć przy drinku czy piwie (jak na studentki przystało ;)), siedziałyśmy przy miseczce zupy i … czytaj dalej

Kotlety z kalafiora z amarantusem i sezamem

Lubię kalafiora do tego stopnia, że zawsze go mam w lodówce (tak samo jak i brokuły ;)). Zajadam go na różne sposoby. Dzisiaj zdradzę Wam swój sposób na klasyczne kotlety z kalafiora.  Może nie jest to wersja fit, bo dla sera żółtego też się w nich miejsce znalazło, ale dodatek … czytaj dalej