Kurczak z brokułami w domowym sosie teriyaki

Brokuły, pierś z kurczaka, ryż i pyszny, domowy sos teriyaki. Bardzo łatwy, szybki (gotowy w 30 minut!) i pyszny obiad. Oczywiście można pójść na łatwiznę i dodać gotowy sos – tylko po co? Domowy teriyaki (taki po mojemu ;)) przygotujecie w kilka chwil, a jeśli lubicie gotować na azjatycką nutę, … czytaj dalej

Sałatka brokułowa z kurczakiem i kaszą jaglaną (idealna do pudełka)

Jest smacznie, zdrowo, kolorowo! W dodatku to jedna z moich ulubionych sałatek. Brokuły, grzanki, prażony słonecznik – to jest to, co tygryski lubią najbardziej! Idealna na lekki obiad w domu lub w pracy, bo do pudełka nadaje się idealnie. Często wykorzystuję ją jako przystawkę do obiadu, wówczas pomijam jaglankę i … czytaj dalej

Zupa z kolorowej fasoli z makaronem

Jak ja uwielbiam tę zupę! Prawdę mówiąc nie grzeszy pięknym kolorem, ale za to w smaku jest cudowna. Napakowana kolorową fasolą, warzywami i makaronem (koniecznie świderkami :)). Zawsze gotuję jej trochę więcej, by została na drugi dzień – wówczas makaron napęcznieje i robią się takie wielkie świdry, które zawsze przypominają … czytaj dalej

Smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami

Lubię kuchnię azjatycką, nawet bardzo.  Szybka, smaczna i bardzo syta. Czy zdrowa? Hmm… myślę, że ta domowa wersja tak, bo nie zawiera żadnych wzmacniaczy smakowych. Dla mnie bywa dość problematyczna, bo na przykład mojego ulubionego kurczaka w cieście kokosowym nie udało mi się zrobić do tej pory tak, żebym mogła … czytaj dalej

Perski gulasz z okrą (Khoresht Bamieh)

Jedna z moich ulubionych wersji gulaszu. Treściwy, z mocno wyczuwalną nutą pomidorów i czosnku, z dodatkiem okry. Najlepiej smakuje z ryżem, choć z chrupiącą bagietką jest równie pyszny. Pierwszy raz jadłam ten gulasz 7 lat temu w niewielkiej restauracji nieopodal Katedry Św. Szczepana w Wiedniu. A z racji faktu, że … czytaj dalej

Zupa pieczarkowa z makaronem (na maśle)

Uwielbiam. Zawsze przypomina mi rodzinny dom i mamę, która mnie nauczyła robić najlepszą pieczarkową pod słońcem! Jedynym sekretem udanej zupy pieczarkowej są według mnie brązowe pieczarki, podsmażone na maśle i kremówka. Jest to jedna z niewielu zup, którą zabielam tylko i wyłącznie śmietanką. Wiadomo, że każdy ma swoje przyzwyczajenia, ale … czytaj dalej

Domowy makaron dyniowy z semoliną

Żaden sklepowy makaron, nawet ten z najwyższej półki, nie zastąpi smaku takiego domowego. A że wczoraj była niedziela i miałam więcej czasu, to uruchomiłam produkcję najlepszego makaronu pod słońcem – z dodatkiem puree z dyni. Makaron robi się bardzo szybko. Ciasto jest sprężyste, bez problemu daje się rozwałkować. Ja używam … czytaj dalej

Makaron z warzywami i kurczakiem

Długi weekend. Oby tym razem pogoda dopisała… Czego Wam i sobie już na wstępie życzę. Skoro mamy się lenić te 3 dni, to nie ma siedzenia w kuchni przy garach. Szybki (dosłownie w 20 minut!) i lekki obiad, potem grill – to jest to, co tygryski lubią najbardziej :). Mam … czytaj dalej