Kumpir turecki – faszerowane pieczone ziemniaki

Gdybym miała przelać swoją miłość do kuchni marokańskiej na rzecz innej, bez wątpienia padłoby na kuchnię turecką. Mam ku temu 4 powody. Pierwszy z nich (i najważniejszy!) to  ciasto drożdżowe – miłość Turków do ciasta drożdżowego, jest prawie tak wielka jak moja ;). Drugi to tureckie pide (przepis tutaj), trzeci – … czytaj dalej

Tarta flambée z kurkami (alzacka niby pizza)

Szczerze mówiąc, to zastanawiałam się jaki nadać tytuł do tego przepisu… Z francuskiego: tarte flambée lub flammekueche (w zależności od regionu), z niemieckiego: Flammkuchen, a po polsku często określana mianem alzackiej/francuskiej/niemieckiej pizzy. I bądź tu człowieku mądry ;). Ale do rzeczy. Czym więc jest ten przysmak o wielu nazwach? Tarta flambée … czytaj dalej

Podudzia kurczaka w sosie lawendowym z nektarynkami

W tym roku lawenda znów mi pięknie zakwitła. Część już ususzyłam, a to, co zostało, staram się zużywać na bieżąco. Były już kilkakrotnie ciasteczka z lawendą (klik), teraz przyszła pora na lawendowego kurczaka. W sumie to lawendę mogłabym upychać wszędzie, bo uwielbiam jej zapach i aromat w przeróżnych potrawach. Dlatego … czytaj dalej

Zapiekane ziemniaki ze szparagami i twarożkowym dipem

Obiad marzenie – przynajmniej dla mnie! Chrupiące, młode ziemniaczki, kruche szparagi i ten twarożkowy dip… Mnie więcej do szczęścia nie potrzeba! Ten obiad jest tak prosty i tak pyszny, że pokochacie go od pierwszego kęsa. Oczywiście dip możecie dowolnie modyfikować, jednak w tym zestawieniu najbardziej smakuje mi w wersji z … czytaj dalej

Pieczone przepiórki z konfiturą z czerwonej cebuli

Pół dnia w kuchni, drogie składniki, nerwy, że coś się nie uda i to odwieczne pytanie: czy gościom będzie smakowało… To dylematy każdego, kto ma w planie przygotować odświętny obiad. Dzisiaj pokażę Wam, że jest możliwe przygotowanie naprawdę eleganckiego i niesamowicie smacznego jedzonka w godzinę. Przepiórki uważane są za dość … czytaj dalej

Wielkanocne rogaliki krucho-drożdżowe z całym jajkiem

Powiem Wam, że te rogale to mają jaja! I to nie byle jakie… rozmiar M ;). Idealne na Wielkanoc, ale świetnie sprawdzą się też do „zwykłego” barszczu czerwonego, zamiast pasztecika czy kapuśniaczka. Pracy z nimi niewiele, a efekt zaskoczy każdego. Do przepisu wykorzystałam moje ulubione ciasto krucho-drożdżowe. Rogaliki są chrupiące, … czytaj dalej

Skrzydełka w sosie pomarańczowym z imbirem

Na te skrzydełka będę Was namawiać ile będzie trzeba! Po prostu musicie je zrobić! Są tak pyszne, że można zjeść całą miskę … Serio ;). Nieco na azjatycką nutę z mocno wyczuwalną pomarańczą i imbirem. Są lekko pikantne, ale to już zasługa dodatku sambala, który możecie pominąć, jeśli nie lubicie. … czytaj dalej

Tosty z tuńczykiem, warzywami i płynnym żółtkiem (z piekarnika)

Idealne na późne, weekendowe śniadanie. Z ulubionymi dodatkami i koniecznie z płynnym żółtkiem. Pomysł na te tosty podejrzałam podczas oglądania programu kulinarnego na jednej z algierskich stacji. Dobrze, że przepis był na tyle łatwy, że obeszło się bez znajomości arabskiego ;). Trochę pozmieniałam i wyszło pyszne, pożywne śniadanie. Oczywiście ze … czytaj dalej

Pieczone udka z kurczaka z sosem curry-mango

Było dobre, nawet bardzo! Udka przygotowałam jak zwykle, w marynacie czosnkowo-miodowej, ale sos to była już wielka improwizacja. Dodawałam do niego co mi wpadło pod rękę… I dobrze, bo wyszedł bardzo smaczny. Na pewno wykorzystam jeszcze nie raz. Na początku myślałam o ryżu, ale w efekcie końcowym podałam pieczone ziemniaki … czytaj dalej

Tureckie pide z mięsem mielonym

To już dzisiaj! Międzynarodowy dzień pizzy świętujemy pizzą… turecką! Jest pysznie i to bardzo! Tureckie pide, różni się od włoskiej pizzy nie tylko kształtem, ale przede wszystkim ciastem. To, z dodatkiem jajka i jogurtu, jest idealnie miękkie i puszyste. Choć nie byłam (jeszcze!) w Turcji, ale smak pide serwowanej przez … czytaj dalej