Śniadaniowe muffiny owsiane bez cukru

To chyba pierwszy taki przepis na blogu… Całkiem fit! Muffiny owsiane bez cukru – idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub jako przekąska. Jeśli jesteście fanami owsianki, to musicie ich spróbować, bowiem smakują tak, jak zapieczona owsianka z bananami. Nie są to na pewno puszyste muffinki,  które otrzymalibyśmy ze zwykłej mąki. … czytaj dalej

Oum Ali – egipski deser na ciepło

Oum Ali, Umm Ali, Omali (tłumacząc na polski to „matka Alego”). Choć nazwy są różne, zawsze oznaczają to samo: przepyszny deser na ciepło. Wywodzi się z Egiptu, ale jest bardzo popularny we wszystkich krajach arabskich. Zacznijmy od tego, że są różne wersje tego deseru. Niektórzy uważają, że oryginalny to tylko … czytaj dalej

Drożdżówki z owocami i kruszonką

Tydzień bez drożdżowego, to tydzień stracony… Zwłaszcza teraz, kiedy bogactwo owoców sezonowych tak zachęca do przygotowania czegoś pysznego! Zrobiłam drożdżówki w rozmiarze XXL – to tylko dlatego, tak żeby nie mieć wyrzutów, że zjadam dwie mniejsze na raz ;). Tym razem postawiłam na mix owoców (u mnie śliwki, czerwona porzeczka … czytaj dalej

Banany w czekoladzie

Jest słodko i kalorycznie – czego chcieć więcej? No chyba tylko tego, żeby nie szło w boczki ;). Banany w czekoladzie to deser idealny – prosty, dość szybki i nieziemsko smaczny. Dzieci je uwielbiają, a i duże dzieci nim nie pogardzą (na przykład mój mąż ;)). Pamiętam kiedy byłam mała, … czytaj dalej

Chrupiące gofry z ciasteczek typu oreo

Gofry. Uwielbiam każde, bez wyjątku. Bardzo często bawię się smakami, wymyślam, kombinuję. Są jednak takie przepisy, które zostają z nami na dłużej i właśnie jeden z nich mam zamiar Wam dzisiaj zaprezentować. Pyszne, chrupiące, ze słodkim kremem, posypane ciasteczkami… Dlaczego nie nazwałam ich po prostu goframi oreo? Z prostej przyczyny  –  … czytaj dalej

Drożdżowe ślimaki z serem i borówkami

Bardzo lubię połączenie sera i borówek. Jeśli dodam do tego jeszcze ciasto drożdżowe, to zarówno ja jak i moje kubki smakowe jesteśmy w niebie. Z tym ciastem się wspaniale pracuje. Jest bardzo miękkie i puszyste, z wyczuwalną cytrynową nutą. Długo zachowuje świeżość, nie wysusza się. Polecam więc wykorzystać ten przepis … czytaj dalej

Omlet cesarski z sosem waniliowym i truskawkami (Kaiserschmarrn)

Omlet cesarski uwielbiam pod każdą postacią. Przepis na klasyczny, austriacki Kaiserschmarrn już od dawna jest na blogu (klik). Dzisiaj mam dla Was wersję bez rodzynek, za to z gęstym sosem waniliowym i truskawkami. Prawda jest taka, że jest to danie z cyklu „nie wygląda, ale smakuje”. Tradycyjnie omlet ten rozrywa … czytaj dalej

Kunafa – arabski deser z nadzieniem serowym

Poważnie zastanawiałam się nad tytułem… „Kunafa – arabski deser z nadzieniem serowym” czy może „Kunafa – NAJSMACZNIEJSZY deser arabski”? No dobra, padło na to pierwsze, bo wiadomo, smaki są różne. Ale do rzeczy… Kunafa, zwana także konafeh, künefe, knafeh, należy do jednych z najpopularniejszych deserów arabskich znanych na całym świecie. … czytaj dalej

Kadayif, kataifi – przepis na ciasto (nitki filo)

Kadayif w świecie arabskim i tureckim, w greckim zaś kataifi. Czym jest dokładnie to zagadkowe ciasto, zwane także anielskimi włosami? Odpowiedź jest prosta – to najzwyklejsze ciasto filo, pocięte na cieniutkie nitki. Niestety, ciasto to w Polsce wciąż pozostaje do kupienia raczej online, dlatego mam nadzieje, że dzisiejszy przepis (w dodatku … czytaj dalej

Orkiszowe mini galette z rabarbarem i truskawkami

Orkiszowe mini galette z rabarbarem i truskawkami to coś, co pojawia się u mnie kilka razy w sezonie. Zawsze robię je z połączenia „pięćsetki” z mąką pełnoziarnistą. Wychodzą idealne! O tym jak kocham rabarbar pisałam już kilka razy… Mogę go jeść codziennie, pod różnymi postaciami i mi się nie znudzi. … czytaj dalej