Drożdżowe oponki dyniowe

Idealne! Pyszne, puszyste, o pięknym, żółto-pomarańczowym kolorze. Przepis idealny na teraz, kiedy puree z dyni gości w prawie każdym domu! Uwielbiam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni. Jest niesamowicie miękkie, puszyste i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to bardzo zachęcam – zwłaszcza teraz, przy okazji przepisu na … czytaj dalej

Drożdżowe bułeczki z karmelizowanymi śliwkami

Na śliwki zawsze czekam z utęsknieniem! Uwielbiam… Przypominają mi drożdżowe ciasta mamy, które wraz z rodzeństwem pałaszowaliśmy nim zdążyły wystygnąć. Przyznam się szczerze, że drożdżowe z reguły robię na oko. Nie mam swojego ulubionego przepisu, bo wszystkie nimi są ;). Mam przysłowiową „rękę” do tego typu ciasta i zawsze wychodzi … czytaj dalej

Drożdżówki z dżemem z czerwonej porzeczki

Fikuśne, pyszne, lekko kwaskowate. Obowiązkowe do przygotowania jeszcze w sezonie na czerwoną porzeczkę. Nic nie poradzę na to, że kocham ciasto drożdżowe miłością bezgraniczną. Wiecznie coś z niego zaplatam, kombinuję i roluję. Na szczęście odwzajemnia ono moją miłość, bo nigdy nie mam z nim problemu. Choć kształt tych drożdżówek może … czytaj dalej

Drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką

Tych drożdżówek w truskawkowym sezonie nie może zabraknąć. Chyba nie ma nic lepszego! Nie chyba… Na pewno! Ciasto jest idealne – niezwykle miękkie i puszyste, nie ma mowy o gumowatej konsystencji. Do tego sporo truskawek i ta kokosowa kruszonka. Niebo w gębie! Ten przepis mnie nigdy nie zawiódł, a korzystam … czytaj dalej

Drożdżówki z serem

Smak dzieciństwa… Pamiętam, jak mama wypiekała takie serowe krążki i zajadaliśmy się nimi popijając kubkiem ciepłego kakao. Pamiętam ich smak do dzisiaj… Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis pełen wspomnień! Nie będę za wiele pisać, bo przy takiej klasyce słowa są zbędne… Dodam tylko, że przepis ten chętnie wykorzystuje do … czytaj dalej

Drożdżowy wieniec wielkanocny z orzechami

To, że mam fioła na punkcie ciasta drożdżowego, to już wiecie… To najchętniej robiony, jedzony i urozmaicany przeze mnie typ ciasta. Dlatego nawet na Wielkanocnym stole zawsze znajduje dla niego miejsce, obowiązkowo koło ulubionej babki. Wieniec ten najbardziej lubię z nadzieniem orzechowym i właśnie w tej formie Wam go dzisiaj … czytaj dalej

Serowe buchty z powidłami (bez drożdży)

Kolejny przepis z cyklu szybko, prosto i bardzo smacznie. Śmieje się, że to buchty dla leniwych i niecierpliwych, bo nie dość, że pracy przy nich nie ma zbyt wiele, to gotowe są już po godzinie. Zero wyrastania, czekania… Zarabiamy, nadziewamy, pieczemy i … zajadamy z wielkim smakiem, bo są naprawdę … czytaj dalej

Pączki idealne (zawsze się udają!)

Pączki. Kiedyś spędzały mi sen z powiek… Wiecznie coś z nimi było nie tak – to surowe w środku, zbyt twarde, gąbczaste i oczywiście brak charakterystycznej obwódki… Mogłabym tak wymieniać dość długo. Ale nie zniechęciłam się… Próbowałam, bo w końcu trening czyni mistrza. I wiecie co? Te pączki uczynią mistrza … czytaj dalej

Śniadaniowa drożdżówka z rodzynkami

Śniadanie idealne. Jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe, masełko, domowa konfitura i kubek mleka lub kakao. Uwierzcie, że nic mi więcej nie potrzeba. Takie śniadanko to wspomnienie z dzieciństwa – moja mama wypiekała drożdżowe buchty, a my pałaszowaliśmy je z masłem jeszcze ciepłe… Nie zdążyły nawet ostygnąć. I choć przepis ten nieco … czytaj dalej

Ciasto drożdżowe odrywane z dynią i jabłkami

Niebo w gębie! I w zasadzie to by wystarczyło w ramach wprowadzenia do przepisu :). Ciasto jest po prostu idealne – długo zachowuje świeżość,jest mięciutkie i bardzo efektowne. Plusem jest też to, że możecie je przygotować nawet jeśli nie macie w lodówce jajek – wystarczy puree z dyni! Karmelizowane jabłka, którymi … czytaj dalej