Drożdżowe muffiny z czosnkiem niedźwiedzim

Chyba każdy z Was ma sezon na coś, na co czeka cały rok. Ja mam kilka takich sezonów i między innymi czekam właśnie na czosnek niedźwiedzi. Jak tylko się pojawia upycham gdzie się da! Takie muffiny to szybka, prosta i bardzo pyszna sprawa. Owszem, ciasto musi wyrosnąć, ale mimo wszystko … czytaj dalej

Mini pizze z grillowanym bakłażanem

Uwielbiam. Na zimno, na ciepło, w domu czy na pikniku. Zacznę od tego, że jestem ogromną fanką bakłażana, w dodatku grillowanego, więc takie mini pizze z grillowanym bakłażanem pojawiają się u mnie dość często. Choć nie jest to przepis typowo marokański, to takie pizzerinki są bardzo popularne w Maroku, zwłaszcza … czytaj dalej

Maamoul – arabskie ciasteczka z daktylami

Do tych ciastek mam szczególny sentyment… Był to pierwszy przysmak z arabskiej kuchni, który własnoręcznie zrobiłam. Choć tamten przepis różnił się od tego, który Wam prezentuję, wciąż pamiętam ich smak… Nie były idealne – na samej mące, bez dodatku semoliny, w dodatku za długo pieczone z lekko wysuszonym nadzieniem. Ale … czytaj dalej

Pasta z czarnej fasoli

Uwielbiam wszelkie pasty i smarowidła do chleba. Dzisiaj do grona tych, które już na blogu są (klik), dołącza pasta z czarnej fasoli. Tak naprawdę przepis jest banalnie prosty, jednak wymaga trochę czasu. Owszem, możecie pójść na łatwiznę i kupić gotową fasolę w puszcze, ale mimo wszystko polecam ugotować ją samemu. To … czytaj dalej

Krucho-drożdżowe rożki z pastą serowo-łososiową

Tak, wiem… Wielkanoc tuż tuż, wszyscy myślą o nadziewaniu jajek, a ja wyskakuje z rożkami. No cóż, powiem szczerze, że i one są godne nadziania i miejsca na stole (nie tylko wielkanocnym!). Moje ulubione ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się do zrobienia takich właśnie różków. Zachowuje ono pięknie swój kształt, jest … czytaj dalej

Atayef (qatayef, katayef) – arabski deser z kremem ashta

Atayef, qatayef lub katayef – te wszystkie trzy nazwy oznaczają jedno – istną rozkosz dla podniebienia. Ten arabski deser to nic innego, jak mini naleśniki nadziewane mlecznym kremem, posypane pistacjami lub migdałami. Ale po kolei… Atayef najpopularniejszy jest na Bliskim Wschodzie. Chyba każdy kraj ma swoją wersję, która różni się … czytaj dalej

Orzeszki w wielkanocnej odsłonie

Orzeszków nikomu przedstawiać nie trzeba. Szkoda jednak, że zostały na stałe wpisane w bożonarodzeniowe menu, a tymczasem mogą stanowić przepiękną ozdobę wielkanocnego stołu. Pozwólcie więc, że je zapowiem: Panie i Panowie, przed Wami orzeszki w wielkanocnej odsłonie! Tak, wiem  – barwniki to chemia… Jednak wychodzę z założenia, że jeśli zjem … czytaj dalej

Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą w sosie porowym

No cóż… Może fotogeniczne to danie tak do końca nie jest, ale za to nadrabia smakiem. Jest to bez wątpienia jedna z moich ulubionych wersji nadziewanych filetów z kurczaka. Wszystko, co lubię w jednym daniu – szpinak, mozzarella, por i suszone pomidory. To obiad, który przygotujecie w pół godziny przy … czytaj dalej

Tamina – algierski deser z prażonej semoliny

Dzisiaj po algiersku, choć z lekkim twistem. Pamiętam, kiedy kilka lat temu siedziałam przed telewizorem w Maroku (i udawałam, że wszystko rozumiem ;)), pojawił się na ekranie sympatyczny, starszy pan, który robił to cudo. Na szczęście przepis nie był skomplikowany i udało mi się zanotować składniki, które po prostu rozpoznałam, … czytaj dalej

Orkiszowe ślimaki ze szpinakiem, fetą i papryką

Jedno z moich ulubionych połączeń – szpinak i feta. Sprawdza się zawsze, pod każda postacią. W tej wersji towarzyszy im również czerwona papryka i razem tworzą zgraną całość. Lubię ten rodzaj bułek, kiedy nadzienie rozłożone jest na całości w nieco cieńszej warstwie, niż po prostu napakowane tylko do środka. No … czytaj dalej