Pionowy tort czekoladowo-orzechowy

Pamiętam czasy, kiedy to mama piekła dla mnie. Smak urodzinowego tortu „Ambasador”, na który przepis ma do dzisiaj w swoim zeszycie, pamiętam zarówno ja, jak i moje kubki smakowe. Do tego dochodziły wszelkie buchty (które uwielbiam! Zwłaszcza lekko ciepłe, z masełkiem) i ciasta drożdżowe z owocami. Nadeszła więc pora żebym … czytaj dalej

Wegetariańska tarta ze szparagami i zieloną fasolką

Szparagi. Mogłabym je jeść non stop. Czy to białe czy zielone… Bardzo, ale to bardzo żałuję, że szparagowy sezon jest taki krótki. Czekam na nie zawsze z utęsknieniem i jak się już doczekam, kupuję jak szalona. I pomyśleć, że kiedyś wszystko, co zielone lub mama nazywała warzywem było moim wrogiem. … czytaj dalej

Meskouta, pomarańczowa babka marokańska

Jeśli lubicie aromatyczne i w dodatku banalnie proste ciasta – pokochacie tę babkę. Samo przygotowanie zajmuje około 10 min, potem 50 min w piekarniku i ciasto gotowe! Można prościej? Nie sądzę ;). Mocno pomarańczowa, aromatyczna, wilgotna i pyszna. Szybciutka babeczka do zrobienia na ostatnią chwilę. Najlepsza ze świeżo wyciśniętym sokiem … czytaj dalej

Muffiny z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Lubicie rabarbar? Ja wprost uwielbiam i zawsze czekam z niecierpliwością na rabarbarowy sezon. Kompot, ciasto drożdżowe, muffiny czy karmelizowany pod kruszonką – jednym słowem wszystko, co jest z rabarbarem – PYCHA! To jeden z tych smaków, które przypominają mi dzieciństwo. Pamiętam te drożdżowe placki z rabarbarem i kruszonką… Oczywiście zawsze … czytaj dalej