Zupa brokułowa z prażonym słonecznikiem i grzankami

Zupę brokułową darzę ogromnym sentymentem. Jeszcze za czasów studiów, umawiałam się z przyjaciółką „na zupę” – szłyśmy wtedy do jednej z restauracji na Brackiej w Krakowie i zajadałyśmy się tym specjałem… Była pyszna. My, zamiast siedzieć przy drinku czy piwie (jak na studentki przystało ;)), siedziałyśmy przy miseczce zupy i … czytaj dalej

Rustykalna tarta ze śliwkami (Galette)

Jeśli chcielibyście mnie przekupić, zróbcie mi ciasto ze śliwkami :). Mmmmmmm… Na samą myśl o drożdżowym mojej mamy dostaję ślinotoku… Tę tartę, którą Wam dzisiaj przedstawię też uwielbiam. Kruche ciasto (w dodatku z mojej ulubionej, pełnoziarnistej mąki!), cynamon i duuuuuuuuużo śliwek. Wystarczy szybko zagnieść ciasto, schłodzić, napakować śliwkami i siup … czytaj dalej

Omlet z kurkami zawinięty w tortillę

Lubię zjeść ciepłe śniadanie. Zwłaszcza w zimie. Często na moim talerzu ląduje więc omlet, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na moją ulubioną wersję – z kurkami. Najlepiej smakuje mi w towarzystwie lekkiej sałatki –  z roszponką, pomidorkami koktajlowymi i olejem lnianym. Nie ma w nim nic … czytaj dalej

Kotlety z kalafiora z amarantusem i sezamem

Lubię kalafiora do tego stopnia, że zawsze go mam w lodówce (tak samo jak i brokuły ;)). Zajadam go na różne sposoby. Dzisiaj zdradzę Wam swój sposób na klasyczne kotlety z kalafiora.  Może nie jest to wersja fit, bo dla sera żółtego też się w nich miejsce znalazło, ale dodatek … czytaj dalej

Murzynek z całymi gruszkami

Jedno z popularniejszych ciast w nieco innej odsłonie. Uwielbiam ten przepis za prostotę, szybkość wykonania oraz za ten wyjątkowy smak. Przepis na to ciasto wynalazła kiedyś siostra i zaraziła nim całą rodzinę. Chwała jej za to :). Murzynek jest aromatyczny, lekko wilgotny i bardzo pyszny. No i zawsze się udaje! Oczywiście … czytaj dalej

Chrupiące skrzydełka z piekarnika

Chrupiące skrzydełka z piekarnika

Uwielbiam skrzydełka pod każdą postacią. Choć nie ma na nich zbyt wiele mięcha, lubię je ogryzać. Pieczone w piekarniku goszczą u mnie dość często. Marynuję je dzień wcześniej, bo lubię kiedy dość mocno przejdą mieszanką smaków z marynaty. Zachęcam do wypróbowania :). Składniki: 9 skrzydełek Marynata z miodem: 2 łyżki … czytaj dalej

Jagodzianki (puszyste i pyszne!)

Wracam do Was po dość długiej przerwie… Mam nadzieję, że już nie będę musiała robić sobie tyle wolnego od pichcenia, od strony, od Was i od codzienności. Ból pleców wciąż mi dokucza (doszło też odrętwienie lewej nogi…), ale skoro dałam radę już 6 tygodni, to dam radę jeszcze trochę! Teraz … czytaj dalej

Kruche ciasteczka lawendowe

Przeglądałam ostatnio swój stary segregator z przepisami i natrafiłam na ten przepis. Zapisany na niedbale wyrwanej kartce… Zrobiłam pierwszy raz i przepadłam. Ciasteczka są po prostu REWELACYJNE! Robi się je w tempie ekspresowym, są kruchutkie no i ten aromat lawendy …  Tu nie ma co więcej pisać… Lepiej lećcie do … czytaj dalej

Prostokątne muffiny migdałowe z malinami

Muffiny w nieco innym wydaniu. Podobają mi się w tej formie – takie mini keksy :). W smaku pyszne, migdałowe z dużą ilością malin. Idealna przekąska do kawy… Oczywiście możecie dodać inne owoce, mogą być także mrożone. Dla mnie muffiny są idealnym rozwiązaniem w leniwe dni. Pracy przy nich niewiele, … czytaj dalej

Austriackie knedle z morelami w słodkiej posypce

Przepisów z morelami ciąg dalszy :). Skoro sezon trwa, to trzeba korzystać! Ostatnim przepisem, który pojawił się na stronie, był przepis na  TO ciasto. Zabrałam Was wówczas w smakową podróż do Austrii i… dzisiaj też się tam udamy… Otóż, Austriacy też mają swoje knedelki. Robią je co prawda nieco inaczej … czytaj dalej