Orkiszowe bułki z ziołami i suszonymi pomidorami

Znowu to napiszę – nic nie przebije domowego pieczywa! Dlatego wciąż kombinuję, dodaję, mieszam, próbuję… I tak, przyznaję, że mam słabość do mąki orkiszowej. Tym razem mam dla Was bułki z dodatkiem suszonych pomidorów, grana padano, świeżego rozmarynu, tymianku i płatków chilli. Bardzo aromatyczne, pyszne i sycące. Najlepsze oczywiście ciepłe, … czytaj dalej

Bunuelos

Ciężko się im oprzeć… Są tak niesamowicie chrupiące, że polecam trzymać pod brodą talerzyk ;). Bunuelos to smażone krążki, znane niemalże w całej Ameryce Łacińskiej (choć mogą różnić się nazwami), najpopularniejsze w okresie Świąt Bożego Narodzenia i karnawału. Dość spore, z wyraźnymi bąblami, obtoczone w cukrze z cynamonem, polane syropem … czytaj dalej

Pudding ryżowy z kardamonem i pistacjami

Deser znany na całym świecie, choć wydaje mi się, że najpopularniejszy w krajach arabskich. Bardzo prosty w przygotowaniu, aromatyczny, pyszny… Pudding ryżowy z kardamonem i pistacjami to idealna przekąska na ciepło lub zimno. Wersji tego deseru jest cała masa. Można wybierać, przebierać, wybrzydzać. Ważną rolę odgrywa tutaj ryż, bowiem jeśli … czytaj dalej

Shawarma z kurczakiem

Soczyste, aromatyczne kawałki kurczaka, sos jogurtowy z czosnkiem i miętą, pikle. Shawarma znana jest we wszystkich krajach arabskich. Z wołowiną, jagnięciną czy kurczakiem do wyboru, podawana zawinięta w chlebek pita lub po prostu, na talerzu. Często porównywana z tureckim döner kebap czy greckim gyrosem. Mięso do shawarmy najczęściej marynuje się … czytaj dalej

Domowa przyprawa do shawarmy

Tak, wiem – dużo prościej (i pewnie taniej) będzie zakup gotowej mieszanki. Ale wiecie co? Dla takiego przyprawowego świra jak ja, takie samodzielne przygotowanie własnej kompozycji to nie lada frajda. Poza tym, jak sobie sama pomieszam, to jestem świadoma tego, co w danej mieszance ląduje. Wszystko świeże, pachnące i aromatyczne, … czytaj dalej

Cynamonowe cruffiny

Wiecie co? Muffiny to wstrętne zazdrośnice! Do tego stopnia pozazdrościły cronutom, że same połączyły się z croissantami i … oto i one! Proszę Państwa, cynamonowe cruffiny we własnej osobie! Tak naprawdę ni to croissant, ni muffin. Ale jedno jest pewne – są przepyszne! Oczywiście nie jest to oryginalny przepis z San … czytaj dalej

Domowe nachos zapiekane z chilli con carne i serem

Domowe nachos z piekarnika, chilli con carne, dużo ciągnącego się sera… U mnie ta przekąska zawsze robi furorę. Być może wykorzystacie ten pomysł na domówkę, Sylwestra, pogaduchy w gronie przyjaciół czy „zagrychę” na mecz. Wszyscy wiemy, że wszelkiego rodzaju sklepowe chipsy, nachos i inne przegryzacze, nie należą do zdrowych przekąsek, … czytaj dalej

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Prawdę mówiąc kapuśniaczki pojawiają się u mnie nie tylko na Święta. Jedne, co różni tę świąteczną wersję od codziennej to grzyby, bo w tych drugich lądują pieczarki. Nadzienie musi być koniecznie z kapusty kiszonej (u mnie domowa, z marchewką), ugotowanej do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, kminku i … czytaj dalej

Pieczone przepiórki z ryżem korzennym

Nie dość, że są naprawdę pyszne, to jeszcze szybciutkie w obróbce, dzięki czemu mogę wyczarować odświętny obiad w niespełna godzinę. Tym razem pieczone przepiórki podałam w towarzystwie korzennego ryżu z dodatkiem migdałów, żurawiny i rodzynek, więc smaki i aromaty idealne na zbliżające się Święta! Taki ryż jest świetnym dodatkiem nie tylko … czytaj dalej

Świąteczne praliny z żurawiną

Małe, zgrabne, słodkie, jednak z nutką żurawinowej kwaskowatości. Będą idealną ozdobą świątecznego stołu, świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju „pracowe wigilie” oraz zapakowane w celofanowy woreczek, będą stanowić pyszny, słodki prezent dla znajomych. Do przygotowania tych pralinek będzie potrzebować kruchych, korzennych ciasteczek w typie spekulatius. Jeśli nie lubicie żurawiny to … czytaj dalej