Podudzia kurczaka w sosie lawendowym z nektarynkami

W tym roku lawenda znów mi pięknie zakwitła. Część już ususzyłam, a to, co zostało, staram się zużywać na bieżąco. Były już kilkakrotnie ciasteczka z lawendą (klik), teraz przyszła pora na lawendowego kurczaka. W sumie to lawendę mogłabym upychać wszędzie, bo uwielbiam jej zapach i aromat w przeróżnych potrawach. Dlatego … czytaj dalej

Falafel – arabskie kotleciki z ciecierzycy

Falafel – mały kotlecik, a cieszy! I to nie tylko wegan czy wegetarian, ale i mięsożerców. Te maleństwa są tak pyszne, że nigdy mi się nie znudzą. Z wierzchu niesamowicie chrupiące, a w środku miękkie. Sławę zyskały na całym świecie i chyba nie ma szanującej się budki z kebabem, która … czytaj dalej

Błyskawiczne rogaliki śniadaniowe z makiem

Idealny poranek to taki, podczas którego w domu rozprzestrzenia się zapach domowego pieczywa. A gdy nie trzeba wstawać 3 godziny wcześniej by coś upiec, to już mamy pełnię szczęścia! Dzisiaj przedstawię przepis, który może Wam to poranne szczęście zagwarantować. To ciasto jest idealne. Super się z nim pracuje, nie wymaga … czytaj dalej

Koktajl ze szpinakiem, owocami i miętą

Ostatnio do mnie dotarło, że nie na blogu nie ma jeszcze ani jednego przepisu na koktajl. Czas to zmienić! Wpadłam do ogródka mamy i narwałam szpinaku. Wrzuciłam do blendera, dodałam owoce i miętę – po chwili miałam bombę witaminową, idealną na drugie śniadanie. Jako rurki wykorzystałam łodygi … lubczyku. Spisały … czytaj dalej

Czekoladowe naleśniki z serem i owocami

Idealny obiad w upalne dni lub pyszne, niedzielne śniadanie. Trzeba tylko przetrwać smażenie naleśników, a reszta to już sama przyjemność! Naleśniki lubię po każdą postacią, ale musi być jeden warunek – nie mogą być one za słodkie, więc wersje z nutellą i polewkami śmietanowo-cukrowymi odpadają. Jak już dosładzam to albo … czytaj dalej

Bób po marokańsku (foul mcharmel)

Z bobem to ja nie mam umiaru, zjem ile mi dadzą. Po prostu uwielbiam!!! Powiem Wam szczerze, że ten najpopularniejszy – gotowany w osolonej wodzie i ten, który Wam dzisiaj przedstawię, to moje ulubione. Ta marokańska wersja jest niezwykle aromatyczna. To wszystko za sprawą przypraw i świeżej kolendry, której absolutnie … czytaj dalej

Fattoush – libańska sałatka z chrupiącym chlebkiem pita i sumakiem

Jedna z moich ulubionych sałatek. Lubię ją za niesamowitą świeżość i tę chrupiącą posypkę. Pierwszy raz miałam z nią styczność w pracy. Jeśli pamiętacie, to przy okazji tego przepisu wspominałam Wam, że pracowałam kiedyś w restauracji, w której serwowano arabskie przysmaki.  To kolejny przepis, który wpadł mi w oko i … czytaj dalej

Drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką

Tych drożdżówek w truskawkowym sezonie nie może zabraknąć. Chyba nie ma nic lepszego! Nie chyba… Na pewno! Ciasto jest idealne – niezwykle miękkie i puszyste, nie ma mowy o gumowatej konsystencji. Do tego sporo truskawek i ta kokosowa kruszonka. Niebo w gębie! Ten przepis mnie nigdy nie zawiódł, a korzystam … czytaj dalej

Prosty przepis na chrupiące i pyszne gofry

Niby proste, a często sprawiają wiele trudności. To gumowate, to mało chrupiące… Chyba każdy z nas kiedyś natrafił na taki problem z goframi. Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na gofry idealne. Z wierzchu chrupiące, w środku lekkie i puszyste – najlepsze! To prosty przepis, który z zetknięciu z … czytaj dalej

Lekka sałatka z kuskusem, miętą i truskawkami

Natrafiłam na tę sałatkę przypadkiem – porwałam darmową gazetkę z bio- sklepu i w środku zobaczyłam przepis. Czytając od razu wiedziałam jakich dokonam znam, ale jedno było pewne – ten zestaw to zdecydowanie moje smaki! Lekka, orzeźwiająca i taka… letnia! Przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilkę, potem wystarczy tylko lekko schłodzić … czytaj dalej