Leczo z cukinią, ciecierzycą i kuleczkami mięsnymi

Leczo z cukinią to obowiązkowe letnie danie. Moja propozycja to istna mieszanka – połączenie francuskiego ratatouille oraz węgierskiego lecza z lekkim, marokańskim twistem. Brzmi skomplikowanie? Już wyjaśniam! W mojej wersji znalazło się miejsce dla bakłażana (czyli pozycji obowiązkowej w ratatouille), ciecierzycy i marokańskiej kefty – kuleczek z mięsa mielonego. Gęste, treściwe … czytaj dalej

Mocno czekoladowe ciasto z cukinią i orzechami

To ciasto to obowiązkowy punkt na liście „do zrobienia z cukinii” dla każdego! A jeśli jesteście czekoladoholikami i lubicie takie wilgotne, mocno czekoladowe ciacha, to tym bardziej! Na wstępie jednak muszę się do czegoś przyznać… Tak naprawdę w tym cieście nie ma ani pół kostki czekolady, a smakuje tak,  jakby … czytaj dalej

Błyskawiczny krem z kurek

Błyskawiczna zupa krem, gęsta, treściwa i bardzo smaczna. Najlepsza oczywiście ze świeżych kurek, jednak robiłam ją parę razy z mrożonych i spokojnie mogę Wam polecić i tę wersję. W tym wypadku stawiam na minimalizm. Lubię ją z dużą ilością pieprzu i płatków chilli. Właśnie taka, lekko pikantna, najbardziej mi smakuje … czytaj dalej

Kruche ciasto z owocami, galaretką i mascarpone

Obowiązkowy przepis na lato! Nie odpuszczę! Przyznać się – ile razy w tym sezonie robiliście już zwykły biszkopt z owocami i galaretką? Choć nie twierdzę, że taka wersja jest zła (sama robię i lubię!), ale czasem warto coś zmienić i pójść o krok dalej… Dlatego podrzucam Wam ten przepis! Pyszne, … czytaj dalej

Trójkątne bułki z melasą i ziarnami

Dacie się zaprosić na trójkątne bułki z melasą i ziarnami? Serwuję je w swojej ulubionej wersji, czyli serkiem śmietankowym, sałatą i pomidorem! Uwielbiam je!!! To bardzo popularne bułki w Niemczech i Austrii.  Tam nazywają je „Weltmeister”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „mistrz świata”. I wiecie co? Ta nazwa do nich idealnie … czytaj dalej

Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem, fetą i granatem

Pyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka do przygotowania w kilka chwil. Granat, pomarańcze i świeża mięta są bez wątpienia idealnymi dodatkami do świeżego szpinaku. Tak naprawdę o tej porze roku do szczęścia nie potrzeba mi nic oprócz zimnego arbuza i jakiejś sałatki. Chwila w kuchni i posiłek pełen witamin i niebanalnego … czytaj dalej

Drożdżówki z dżemem z czerwonej porzeczki

Fikuśne, pyszne, lekko kwaskowate. Obowiązkowe do przygotowania jeszcze w sezonie na czerwoną porzeczkę. Nic nie poradzę na to, że kocham ciasto drożdżowe miłością bezgraniczną. Wiecznie coś z niego zaplatam, kombinuję i roluję. Na szczęście odwzajemnia ono moją miłość, bo nigdy nie mam z nim problemu. Choć kształt tych drożdżówek może … czytaj dalej

Podudzia kurczaka w sosie lawendowym z nektarynkami

W tym roku lawenda znów mi pięknie zakwitła. Część już ususzyłam, a to, co zostało, staram się zużywać na bieżąco. Były już kilkakrotnie ciasteczka z lawendą (klik), teraz przyszła pora na lawendowego kurczaka. W sumie to lawendę mogłabym upychać wszędzie, bo uwielbiam jej zapach i aromat w przeróżnych potrawach. Dlatego … czytaj dalej

Falafel – arabskie kotleciki z ciecierzycy

Falafel – mały kotlecik, a cieszy! I to nie tylko wegan czy wegetarian, ale i mięsożerców. Te maleństwa są tak pyszne, że nigdy mi się nie znudzą. Z wierzchu niesamowicie chrupiące, a w środku miękkie. Sławę zyskały na całym świecie i chyba nie ma szanującej się budki z kebabem, która … czytaj dalej

Błyskawiczne rogaliki śniadaniowe z makiem

Idealny poranek to taki, podczas którego w domu rozprzestrzenia się zapach domowego pieczywa. A gdy nie trzeba wstawać 3 godziny wcześniej by coś upiec, to już mamy pełnię szczęścia! Dzisiaj przedstawię przepis, który może Wam to poranne szczęście zagwarantować. To ciasto jest idealne. Super się z nim pracuje, nie wymaga … czytaj dalej