Pasta z bakłażana i tahini

Już kilka razy pisałam, że bakłażana to ja wielbię pod każdą postacią. Naprawdę daje wiele możliwości i zawsze smakuje wybornie. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów z bakłażanem w roli głównej – klik (m.in. na mutabal, baba ganoush, marokański zaalouk i kilka innych propozycji). Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić szybką … czytaj dalej

Frytki zapiekane

Dzisiaj będzie łatwo, szybko, smacznie, ale kalorycznie. Jeśli więc jesteście  na diecie, to nawet nie czytajcie dalej ;). Niektórym z Was przepis będzie zapewne przypomniał jakże sławny  kapsalon, którego nawiasem mówiąc do tej pory nie miałam okazji zjeść. W mojej wersji zapiekanych frytek znajdziecie sos z harissy, podsmażony turecki sucuk, … czytaj dalej

Taameya – egipski falafel z suszonego bobu

Weganką nigdy nie byłam i nie będę, ale powiem szczerze, że bardzo chętnie czasem zamieniam mięsnego kotleciora na takiego falafelka. No nie oprę się i już. Do tego sos tahini, jakieś warzywne pasty, świeże warzywa, arabski chleb i moje kubki smakowe są w niebie. Tymi chrupiącymi maleństwami zajada się większość Egipcjan … czytaj dalej

Tahini – pasta z prażonego sezamu

Tahini. W erze hummusu raczej ciężko o niej nie słyszeć. Popularna, rozpycha się na półkach większości marketów i … odstrasza ceną. Za niewielki słoiczek gotowej tahiny, kupicie średnio 1,5 kg sezamu i otrzymacie z niej ogromny słoik domowej (czyli najlepszej!) tahiny. Pamiętajcie jednak, że jedyna i prawdziwa tahini to w … czytaj dalej

Baba ganoush (bez tahini)

Baba ganoush bez tahini – czy to możliwe? Jasne! Mało tego, dla mnie to jedyna słuszna wersja tego arabskiego specjału. Ale zacznijmy od początku. Wspominałam Wam kiedyś, że jakiś czas temu pracowałam w jednej z wiedeńskich restauracji (z kuchnią arabską), w której szefem kuchni był Syryjczyk. To właśnie tam nauczyłam … czytaj dalej

Obazda – bawarska pasta serowa

Jedno z moich ulubionych smarowideł do chleba. Ser camembert, serek śmietankowy, masło, cebula i przyprawy. Obazda choć jest popularna cały rok, najwięcej jada się jej podczas Oktoberfest, koniecznie z preclami. Charakterystyczna w smaku (w końcu bazą jest camembert), z wyczuwalną, chrupiącą cebulą, papryką, solą i pieprzem. Banalna i szybka w … czytaj dalej

Chrupiące gofry z ciasteczek typu oreo

Gofry. Uwielbiam każde, bez wyjątku. Bardzo często bawię się smakami, wymyślam, kombinuję. Są jednak takie przepisy, które zostają z nami na dłużej i właśnie jeden z nich mam zamiar Wam dzisiaj zaprezentować. Pyszne, chrupiące, ze słodkim kremem, posypane ciasteczkami… Dlaczego nie nazwałam ich po prostu goframi oreo? Z prostej przyczyny  –  … czytaj dalej

Omlet cesarski z sosem waniliowym i truskawkami (Kaiserschmarrn)

Omlet cesarski uwielbiam pod każdą postacią. Przepis na klasyczny, austriacki Kaiserschmarrn już od dawna jest na blogu (klik). Dzisiaj mam dla Was wersję bez rodzynek, za to z gęstym sosem waniliowym i truskawkami. Prawda jest taka, że jest to danie z cyklu „nie wygląda, ale smakuje”. Tradycyjnie omlet ten rozrywa … czytaj dalej

Mini pizze z grillowanym bakłażanem

Uwielbiam. Na zimno, na ciepło, w domu czy na pikniku. Zacznę od tego, że jestem ogromną fanką bakłażana, w dodatku grillowanego, więc takie mini pizze z grillowanym bakłażanem pojawiają się u mnie dość często. Choć nie jest to przepis typowo marokański, to takie pizzerinki są bardzo popularne w Maroku, zwłaszcza … czytaj dalej

Pasta z czarnej fasoli

Uwielbiam wszelkie pasty i smarowidła do chleba. Dzisiaj do grona tych, które już na blogu są (klik), dołącza pasta z czarnej fasoli. Tak naprawdę przepis jest banalnie prosty, jednak wymaga trochę czasu. Owszem, możecie pójść na łatwiznę i kupić gotową fasolę w puszcze, ale mimo wszystko polecam ugotować ją samemu. To … czytaj dalej