Kurczak z kiszonymi cytrynami i oliwkami po marokańsku (Djaj Mhamar)

Kolejny marokański klasyk. Soczysty kurczak z chrupiącą skórką w sosie z kiszonymi cytrynami i zielonymi oliwkami. Na marokańskich stołach gości zarówno na przyjęciach, jak i na co dzień. Serwowane na ogromnych talerzach, z reguły po 4 sztuki. Oczywiście jedzone są palcami – wręcz rozrywane na kawałki :). Podawany w towarzystwie bagietki lub klasycznego khobz, czyli pszennego chlebka (przepis możecie znaleźć tutaj), choć niektórzy podają go posypanego … frytkami.
Jak smakuje? Inaczej. Nie jest to na pewno smak, który każdemu przypadnie do gustu. Wszystko to za sprawą jednego dodatku – kiszonej cytryny (przepis tutaj). Sos jest dość kwaskowaty, lekko słonawy. Jak dla mnie przepyszny i robię go dość często jako alternatywę dla „zwykłego” kurczaka z piekarnika, choć znam osoby, które omijają ten sos szerokim łukiem (Mamuśka! o Tobie mowa!). Jednak będę Was zachęcać do wypróbowania, bo uważam, że warto spróbować samemu i dopiero oceniać.
Mięso jest idealne – najpierw gotowane, dopiero później dopiekane w piekarniku, dlatego nie ma mowy o możliwości wysuszenia go. Polecam bardzo, bo jest pyszny!

kurczak_cyt1
Składniki:

Marynata:
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki ras el hanout
2 łyżeczki miękkiego masła
——–
1 kurczak (o wadze około 1,5 kg)
3/4 kiszonej cytryny
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/2 pęczka świeżej kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki ras el hanout
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu
spora szczypta cynamonu
szczypta szafranu
1 kwiat muszkatołowy (opcjonalnie)
2 ziarna kardamonu
1 szklanka zielonych oliwek
400 ml wody
łyżka masła do posmarowania kurczaka

[ W przepisie nie ma błędu – soli NIE dodajemy, bo cytryny są już wystarczająco słone]

Przygotować marynatę. Do miseczki dać miękkie masło, dodać wszystkie przyprawy i wgnieść czosnek. Wszystko wymieszać i natrzeć dokładnie wymytego i osuszonego kurczaka (na tym etapie polecam związać nogi i podwiązać skrzydełka). Włożyć go do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 4 godziny (a najlepiej na całą noc).

W większym garnku (musi się zmieścić w nim cały kurczak) rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek – lekko zeszklić. Następnie dodać 1/3 szklanki wody, pokrojoną drobno cytrynę (łącznie ze skórką) i wszystkie przyprawy. Włożyć kurczaka i podgotować z każdej strony po 3 minuty. Następnie dodać związany pęczek kolendry, dolać resztę ciepłej wody i gotować pod przykryciem po 15 – 20 minut z każdej strony.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Po upływie godziny wyjąć kurczaka z sosu prosto na blaszkę, posmarować go masłem i wstawić na około 20 minut do piekarnika. Powinien się ładnie przyrumienić.
W międzyczasie dokończyć sos. Wyrzucić pęczek kolendry, wsypać oliwki i gotując na małym ogniu zredukować do gęstości syropu.
Gotowy sos wylać na większy talerz. Ułożyć na środku przyrumienionego kurczaka. Podawać z białym pieczywem.

Smacznego!

kurczak_cyt4 kurczak_cyt3

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Kurczak z kiszonymi cytrynami i oliwkami po marokańsku (Djaj Mhamar)

  1. Magda mówi:

    Robilam, jest cudownie pyszny! Mieso delikatne, moje ulubione oliwki i super posmaczek cytrynki. Smakowalo Mezowi jak i Corci-Niejadkowi😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)