Kurczak z selerem naciowym po marokańsku

Gwiazdą tej potrawy jest on – soczysty, zielony, aromatyczny seler naciowy. Jeśli nie jesteście do niego przekonani w wersji na ciepło, to musicie koniecznie spróbować tego dania. Na drugi plan zaś schodzą ziemniaki, oliwki, kawałki kurczaka, kiszone cytryny i sos, jednak wszystko tworzy niezwykle smaczną całość. Przyznam, że jest to moje ulubiona potrawa z selerem naciowym.
W Maroku danie to przygotowują w tagine lub tak jak ja Wam dzisiaj zaprezentuję, w szybkowarze. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie użyć zwykłego garnka, w którym wydłuży się czas gotowania. Nie jest to na pewno odświętna potrawa, którą spotkacie na weselach czy innych uroczystościach. Raczej zwykły, codzienny posiłek. Możecie spotkać też wersję z kardem, czyli czarczochem hiszpańskim, jednak przyznaję, że jadłam tylko taką wersję, jaką prezentuję poniżej.
Kwestia przypraw i kiszonych cytryn – jeśli ich nie macie lub nie lubicie, możecie po prostu wcisnąć 2-3 łyżki soku (a jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam zrobić je samemu – klik), natomiast zamiast kwiatu muszkatołowego (który bardzo, bardzo polecam zakupić), możecie dodać szczyptę świeżo zmielonej gałki.
Polecam bardzo, bardzo, bardzo! Pycha!
[Przy okazji zerknijcie tutaj na tagine z selerem naciowym i karczochami].

Składniki:
3 duże nóżki z kurczaka  (u mnie bez skóry)
1 seler seler naciowy
10 małych ziemniaków
1 duża cebula
2 kopiaste łyżki pietruszki
1/2 kiszonej cytryny
1/2 szklanki fioletowych oliwek
3 łyżki oliwy
500 ml wody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki papryki
2 liście laurowe
1 kwiat muszkatołowy
sól i pieprz do smaku
szczypta szafranu namoczona w 2 łyżkach wody

W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zeszklić. Następnie dodać pokrojoną połówkę cytryny, posiekaną pietruszkę, wszystkie przyprawy (oprócz soli, tę lepiej dodać po koniec gotowania, ponieważ kiszone cytryny są bardzo słone), nóżki oraz wodę. Gotować na średnim ogniu około 10 minut.
W międzyczasie obrać ziemniaki i seler. Pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującego się kurczaka. Na koniec wrzucić oliwki. W tym momencie zamknąć szybkowar i od momentu osiągnięcia ciśnienia wewnętrznego, gotować 15-18 minut. W zwykłym garnku gotować około 35-40 minut (zarówno mięso jak i warzywa mają być miękkie).
Podawać tradycyjnie z pieczywem lub z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *