Langos idealny (langosz)

Spór o langosze można porównać do sporu o zebrę – czy jest biała w czarne paski, czy może czarna w białe paski… Jedni uważają, że prawdziwy langos jest z dodatkiem gotowanych ziemniaków, drudzy zaś nie. I się kłócą… Ja się kłócić nie będę, ale powiem Wam, że przepis na moje langosze pochodzi od węgierskiej gospodyni. Są przepyszne!!! Ciasto jest idealne, chrupiące z zewnątrz, wewnątrz zaś puszyste i … nie ma w nim żadnych ziemniaków.
Langoszy się nie wałkuje – rozpłaszcza się je palcami tak, aby brzegi były grubsze niż środek (zobaczycie różnicę na ostatnim zdjęciu).
Ten węgierski fast-food w oryginale podawany jest ze śmietaną i serem żółtym. Ja jednak nie mogę się przekonać do takiego zestawu i u mnie serwowane są z czosnkową okrasą, serem i ketchupem. Po prostu tak je lubimy najbardziej.
Stanowią bardzo popularną przekąskę na jarmarkach adwentowych w innych krajach, np. w Austrii. Jeśli mam być szczera, to te austriackie lagosze średnio mi smakują – są zdecydowanie za cienkie i … śmierdzą przepalonym olejem. Dlatego domowym lagoszom mówię zdecydowane TAK!
Jeśli chodzi o stopień wysmażenia, to oczywiście zależy on od Was. Dla mnie langos  musi być lekko brązowy, nie lubię tych bladych. Polecam!

langos1
Składniki na 4 duże langosze (∅ 25 cm):
rozczyn:
30 gr świeżych drożdży
2 łyżeczki mąki
75 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
—-
500 gr mąki
200 ml mleka
25 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

olej do smażenia

okrasa czosnkowa:
4 łyżki oliwy z oliwek + 5 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)

Najpierw przygotować rozczyn. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wsypać mąkę i cukier. Zalać ciepłą wodą, rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, ciepłe mleko i wodę. Wlać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać około 8 minut hakiem do ciasta drożdżowego (lub ręcznie). Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do napuszenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Uformować kulki i każdą z nich rozpłaszczyć tak, aby ciasto było najgrubsze przy brzegach (średnica ma wynosić około 25 cm). Smażyć pojedynczo na głębszym tłuszczu z obu stron, do brązowo-złocistej skórki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na jeszcze gorące placki przy pomocy pędzelka nałożyć okrasę, posypać startym serem i polać ketchupem lub polać śmietaną i posypać serem.

Smacznego!

langos
langos2

A teraz bonus – zobaczcie, jakie langos serwują na Wielkiej Hali Targowej Központi Vásárcsarnok w Budapeszcie. Mój mąż (wyjątkowo czekoladożerne stworzenie) skusił się na tego o wdzięcznej nazwie Chocotella, jednak cała posypka wylądowała w koszu. Poziom tłuszczu i słodkości ekstremalny.
Ja wybrałam swoją ulubioną wersję, czyli czosnek i ser (niestety, ketchupu nie mieli).
I wiecie co Wam powiem… Mój domowy smakuje mi dużo bardziej ;).

Polecane posty:

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

6 odpowiedzi na „Langos idealny (langosz)

  1. Smakołyki Dominiki mówi:

    widzę że nawet na słodko są podawane …:) skuszę się 😛 na pewno!

  2. Edyta mówi:

    Ziemniaki w ciescie powoduja, ze ciasto jest bardziej wilgotne. Pozdrawiam

    • SylwiaSM mówi:

      Owszem, ale dla mnie langos z dodatkiem ziemniaków to zwyczajnie nie to, co być powinno 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Grażka mówi:

    Faktycznie idealny! Robiłam juz kilka razy. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)