Makaron z warzywami i kurczakiem

Długi weekend. Oby tym razem pogoda dopisała… Czego Wam i sobie już na wstępie życzę.
Skoro mamy się lenić te 3 dni, to nie ma siedzenia w kuchni przy garach. Szybki (dosłownie w 20 minut!) i lekki obiad, potem grill – to jest to, co tygryski lubią najbardziej :).
Mam dla Was dzisiaj błyskawiczny przepis na makaron z warzywami i odrobiną mięsa. Potrzebowałam wywar do zupy (krem z batatów – już niebawem pojawi się na stronie) więc ugotowałam nóżkę z kurczaka. No i mięsko mi zostało. Dodatkowo w lodówce zalegało mi trochę warzyw, więc powstała całkiem smaczna utylizacja resztek :).  Szybko, zdrowo i kolorowo. Lubię to.

mak1

Składniki na 3 porcje:
kilka szparagów (u mnie białe)
garść fasolki szparagowej
100 gr warzyw na patelnie ( u mnie drobna mieszanka z kukurydzy, groszku i marchewki)
1 duża papryka czerwona
1 ugotowana nóżka z kurczaka ( u mnie bez skóry)
kilka pomidorków koktajlowych
ugotowany makaron ( nie podaję proporcji, bo sami wiecie ile lubicie mieć makaronu na talerzu:))
1 łyżka  oliwy
sól i pieprz do smaku
płatki chilli
świeża bazylia

Szparagi wymyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Z fasolki odciąć końcówki. Zarówno szparagi jak i fasolki pokroić na mniejsze kawałki i podgotować w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru około 4 minuty (nie dłużej).
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać warzywa na patelnie i chwilkę podsmażyć. Dodać ugotowany wcześniej makaron, fasolkę i szparagi, pokrojoną w paski paprykę i mięso. Pod sam koniec dorzucić kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych. Doprawić solą, pieprzem, płatkami chilli i bazylią.

Smacznego!

mak2

Polecane posty:

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)