Marokańskie ciasteczka orzechowe ghriba

Przyszła pora na kolejną odsłonę popularnych marokańskich ciasteczek o nazwie ghriba. Są to jedne z łatwiejszych i przede wszystkim tańszych słodkości, jakie można spotkać w Maroku. Popularne na co dzień, jak i od święta. Pojawiają się na stole zarówno jako słodki dodatek do popołudniowej herbaty, jak i w okresie Ramadanu lub podczas świąt Eid.
Są różne wersje smakowe ghriby. Kokosową, już znacie, ponieważ od dawna jest na blogu (przepis tutaj). Dzisiaj natomiast zaprezentuję Wam tę z orzeszkami ziemnymi.
W tym przepisie nie ma ani mąki ani semoliny. Są tylko podprażone, zmielone orzeszki, cukier puder, cynamon, kakao i jajka. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka chwil, więc mogą być świetną propozycją na ciasteczkowe zachcianki.
Jak zwykle przyznaje, że oryginalna wersja jest dużo słodsza od tej, którą podaje w przepisie. Jak dla mnie są idealne, bo wierzchnia pierzynka z pudru robi swoje. Jednak jeśli lubicie bardzo słodkie ciasteczka, możecie zwiększyć ilość cukru nawet do 150 g.
Polecam wypróbować przepis, bo te maleństwa są naprawdę pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu.


Składniki na około 23 ciasteczka: 
500 g orzeszków ziemnych
1,5 łyżeczki cynamonu
1 kopiasta łyżeczka gorzkiego kakao
120 g cukru pudru (można zwiększyć do 150)
szczypta soli
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
cukier puder do obtoczenia

Orzechy podprażyć na suchej patelni (mają być lekko rumiane). Zmielić na nieco grubszy piasek. Dodać kakao, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze wymieszać, wbić jaja i lekko zagnieść. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące (jeśli będzie zbite, należy dodać odrobinę zimnej wody). Przykryć i odstawić na 15 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować niewielkie kulki (polecam małą gałkownicę do lodów). Obtoczyć je w cukrze pudrze, lekko spłaszczyć i ułożyć w niewielkich odstępach na blaszce.
Piec około 20 minut. Ciasteczka mają wystygnąć na blaszcze.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *