Meskouta, pomarańczowa babka marokańska

Jeśli lubicie aromatyczne i w dodatku banalnie proste ciasta – pokochacie tę babkę. Samo przygotowanie zajmuje około 10 min, potem 50 min w piekarniku i ciasto gotowe! Można prościej? Nie sądzę ;).

mes1

Mocno pomarańczowa, aromatyczna, wilgotna i pyszna. Szybciutka babeczka do zrobienia na ostatnią chwilę. Najlepsza ze świeżo wyciśniętym sokiem i otartą skórką z pomarańczy. Idealna do herbaty.

Składniki:

3 jajka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (u mnie z 3 dużych pomarańczy)
260 gr miałkiego cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią
400 gr mąki pszennej
skórka otarta z 2 pomarańczy
odrobina masła + bułka tarta do foremki

(u mnie szklanka ZAWSZE o pojemności 250ml)

Pomarańcze wyszorować,  sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok.
W misie miksera umieścić jaja i olej. Lekko zmiksować, do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodać sok, skórkę i cukier (wymieszany z cukrem z wanilią).  Następnie dodawać powoli przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być dość rzadkie, lejące.
Formę na babkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, lekko uderzyć o blat (w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam na środkowej półce, funkcja góra-dół, około 50 min.
Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

mes3

mes5

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Meskouta, pomarańczowa babka marokańska

  1. Sun mówi:

    Właśnie upiekłam, jest wspaniała, puszysta wilgotna, pyszna. Na pewno zrobię jeszcze nie raz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)