Msemen (rghayef) z orzechami i cynamonem

Msemen (zwane też rghayef lub rghaif) znacie już doskonale, bo na blogu od dawna są dwa przepisy na te marokańskie naleśniki (klasyczne tutaj, z miesem mielonym tutaj). Ale, ale! W dzisiejszym przepisie naleśniki przemienią się w pewnego rodzaju drożdżówki – będą na słodko i przede wszystkim z piekarnika, a nie jak to bywa w przypadku klasycznego msemen z patelni. Od razu zaznaczam, że to taka wersja występuje w Maroku i nie jest żadnym moim wymysłem. Ciasto na msemen jest wyjątkowo „plastyczne” i można z niego wiele wyczarować.
No dobra, więc co my tu mamy? Mamy orzeszki ziemne, nieco grubiej zmielone, mamy cynamon, cukier puder i … miód, ale ten już na sam koniec. Na jedną sztukę składają się aż 4 placki, z czego każdy składany jest jak klasyczny rghayef, tyle że zamiast semoliną, przysypywany jest mieszanką orzechów, cukru i cynamonu. Upieczony, jeszcze ciepły polewany jest sporą ilością miodu, przez co staje się bardziej miękki, słodszy i … lepki ;).
Oczywiście moja wersja nadzienia nie jest zbyt słodka, gdyż wolę dosłodzić pod koniec miodem. Jednak ten marokański jest wystarczająco słodki już przed polanem miodem. Jeśli lubicie bardzo słodkie, to polecam zwiększyć ilość cukru do mieszanki orzechowej.
Polecam Wam bardzo, bardzo! Pyszne, efektowne i … marokańskie!
P.S. Przypominam tylko, że semolina to NIE jest kasza manna. Jedyna i prawdziwa semolina to ta wytwarzana z twardej pszenicy durum.


Składniki na 7 sporych sztuk: 
400 gr mąki
200 gr drobnej semoliny
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki suchych drożdży
330 ml chłodnej wody
150 ml oleju
4 łyżki masła
1 żółtko wymieszane z odrobiną mleka do posmarowania

Nadzienie:
350 gr orzeszków ziemnych
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki cukru pudru (lub więcej)

Orzechy podprażyć lekko na suchej patelni. Zmielić je niezbyt drobno (odłożyć trochę do posypania) i wymieszać z cukrem i cynamonem.
Masło roztopić, dodać olej, wymieszać i odstawić na bok.
Mąkę przesiać, dodać semolinę, drożdże, sól, cukier i wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Ciasto podzielić na 28 równych części, uformować kulki i każdą posmarować mieszanką masła i oleju.
Blat lekko natłuścić. Maczając dłonie w tłuszczu, rozpłaszczyć pierwszą z kulek możliwie cienko na okrągły placek. Posypać orzechami i zwinąć (dokładna instrukcja poniżej na zdjęciu). Odłożyć na bok. Kolejny placek rozpłaszczyć i posypać orzechami. Na środku ułożyć poprzedni, złożony już msemen i zwinąć (każdą złożoną warstwę przesypywać orzechami). Czynność powtórzyć z kolejnymi dwoma kulkami. Jeden rghayef składa się z 4 placków.

Złożone rghaif ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką na czas nagrzania piekarnika (180 stopni, góra-dół). Lekko podrośnięte „drożdżówki” lekko spłaszczyć, posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać orzechami.
Piec około 30 minut lub do wyraźnego zrumienienia.
Jeszcze ciepłe polać miodem i podawać w towarzystwie herbaty (najlepiej marokańskiej, przepis tutaj).

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Msemen (rghayef) z orzechami i cynamonem

  1. Kawamak mówi:

    O, ciekawe, wygląda całkiem smacznie! 😉 Jakiej mąki najlepiej użyć?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)