Muffiny dyniowe z kawałkami czekolady

Najlepsze. Wilgotne, aromatyczne, z kawałkami czekolady. Jak to przy każdych muffinach – roboty z nimi praktycznie nie ma, a efekt jest pyszniasty! U mnie rozchodzą się jeszcze ciepłe, jakoś nie jest im dane doczekać dnia następnego… Jeśli macie puree z dyni to bierzcie się do roboty, bo nie ma na co czekać! A jeśli nie macie gotowego puree, to szybciutko zróbcie – wtedy nie będzie wymówek ;). Polecam bardzo!

muff_dynia6Składniki:
1,5 szklanki puree z dyni (przepis TUTAJ)
2 szklanki mąki
tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
2 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia

* u mnie szklanka ma zawsze 250 ml

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i przyprawami. Dodać cukier i pokrojoną na małe kawałki czekoladę (ja jedną kostkę kroję na 4 części). Wymieszać.
W osobnej misce roztrzepać lekko jajka, dodać puree, ekstrakt waniliowy i olej.  Całość połączyć w jednolitą masę. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżka tylko do połączenia składników.
Nakładać porcje ciasta do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami. Piec około 30 minut (najlepiej sprawić patyczkiem).

Smacznego!

muff_dynia5muff_dynia4

Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *