Omlet cesarski z sosem waniliowym i truskawkami (Kaiserschmarrn)

Omlet cesarski uwielbiam pod każdą postacią. Przepis na klasyczny, austriacki Kaiserschmarrn już od dawna jest na blogu (klik). Dzisiaj mam dla Was wersję bez rodzynek, za to z gęstym sosem waniliowym i truskawkami.
Prawda jest taka, że jest to danie z cyklu „nie wygląda, ale smakuje”. Tradycyjnie omlet ten rozrywa się za pomocą dwóch widelców, jeszcze podczas smażenia na patelni. Im bardziej niedbale poszarpany, tym lepiej. Przygotowywany jest bez proszku do pieczenia, a puszystości nadaje mu ubita piana z białek. Ważne jest, by wmieszać ją bardzo delikatnie do ciasta.
W tej wersji oszczędziłam cukru do omleta, bo  gęsty, waniliowy sos jest już wystarczająco słodki. W moim sosie znajdziecie dodatek maizeny (skrobi kukurydzianej), bo lubię konsystencję jaką mu nadaje. Możecie ją zastąpić skrobią ziemniaczaną lub całkiem pominąć – wówczas otrzymacie nieco rzadszą wersję.
Spróbujcie koniecznie bo sezon na truskawki trwa. Jako słodkie śniadanie, deser lub nawet leniwy obiad w letnie dni. Polecam bardzo! Pycha!

Składniki dla 3-4 osób:
230 g mąki pszennej
20 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
4 jaja (oddzielone)
300 ml mleka
55 g masła
masło klarowane do smażenia
truskawki

Sos waniliowy:
3 żółtka
30 g cukru
1 laska wanilii
250 ml mleka
2 łyżeczki maizeny

Przygotować sos. Z mleka odlać 4 łyżki i rozmieszać z maizeną. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasionka i przełożyć do rondelka (laskę również). Zalać pozostałym mlekiem, dodać 2/3 cukru  i gotować na wolnym ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając.
W miseczce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem. Gdy mleko będzie już gorące, wyjąc laskę wanilii, wlać 2-3 łyżki do żółtek, rozmieszać i dolać resztę mleka energicznie mieszając. Następnie dodać maizenę i ponownie rozmieszać. Przelać do rondelka i gotować na wolnym ogniu do wyraźnego zgęstnienia.  Nie wolno dopuścić do zagotowania się sosu. Gotowy sos ciągnąć z palnika i przykryć z wierzchu folią.

Czas na kaiserschmarrn. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć lekko z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodawać na przemian mąkę oraz mleko i miksować na wolnych obrotach. Na końcu dodać roztopione, przestudzone masło. Białka ubić na sztywno z solą i delikatnie wmieszać je w ciasto.
Patelnie rozgrzać z łyżeczką masła klarowanego. Wylać połowę ciasta i smażyć omlet do zrumienienia. Następnie przewrócić i po około 2 minutach rozerwać przy pomocy dwóch widelców na małe kawałki. Jeszcze chwilkę posmażyć, przełożyć na talerz, polać sosem i udekorować truskawkami. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.
Kaiserchmarrn smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.

Smacznego!


Otagowano , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Omlet cesarski z sosem waniliowym i truskawkami (Kaiserschmarrn)

  1. Ania komentarz:

    Jestem zakochana w tym smaku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *