Omlet ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem żółtym

Czy ja Wam już pisałam o mojej miłości do szpinaku? Wielbię go pod każdą postacią, w parze z dużą ilością czosnku…
Dzisiaj pokażę Wam moją wersję na omlet ze szpinakiem i ulubionymi dodatkami. Nie jest to wersja typowo fit, bo znalazło się w nim miejsce dla żółtego sera, jednak można go pominąć. Ja sobie tej ciągnącej się przyjemności nie mogę i nie chcę odmawiać ;). Spróbujcie!


Składniki na 1 spory omlet: 
4 jajka
3 łyżki mleka
1 duży ząbek czosnku
1 grubszy plasterek sera żółtego
kopiasta łyżka suszonych pomidorów
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
spora szczypta kuminu i tymianku
płatki chilli do posypania

Wymyty i osuszony szpinak pociąć na mniejsza kawałki. Na rozgrzaną patelnie dać masło, wrzucić szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinkę podsmażyć.  Gdy szpinak zrobi się już miękki, wylać roztrzepane z przyprawami oraz mlekiem jajka i lekko zamieszać dotykając łyżką dna patelni. Następnie posypać wierzch omleta pokrojonym w kosteczkę serem i rozdrobnionymi pomidorami. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem od 4 do 8 minut – w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia.

Otagowano , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Omlet ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem żółtym

  1. Ania z Podlasia komentarz:

    Wersja szpinakowa również do zrobienia, może być zamrożony? Bo nowy dopiero posiałam….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *