Orkiszowe mini galette z rabarbarem i truskawkami

Orkiszowe mini galette z rabarbarem i truskawkami to coś, co pojawia się u mnie kilka razy w sezonie. Zawsze robię je z połączenia „pięćsetki” z mąką pełnoziarnistą. Wychodzą idealne!
O tym jak kocham rabarbar pisałam już kilka razy… Mogę go jeść codziennie, pod różnymi postaciami i mi się nie znudzi. Zawsze czekam z utęsknieniem na sezon.
Samo ciasto jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Nie wymaga długiego chłodzenia, wystarczy mu dosłownie 30 minut. Nadzienie na początku wydaje się słodkie za sprawą truskawek, a na koniec wybija się kwaśny smak rabarbaru. Nie dodaję do niego dodatkowo cukru, bo przed podaniem oprószam tarty pudrem (moją nie, wolę taką kwaskowatą). Jeśli jednak lubicie sobie dosładzać, to polecam użyć cukru brązowego.
Nie potrzeba do nich żadnych foremek i co więcej, im bardziej niedbale je „złożycie”, tym ładniej będą wyglądać.
Najlepiej smakują lekko ciepłe.  Polecam bardzo!!!
[a tutaj znajdziecie przepis na tradycyjną, foremkową tartę z rabarbarem i jabłkami]


Składniki na  5 sztuk: 
200 gr mąki orkiszowej typ 500
90 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3 kopiaste łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
1 żółtko
szczypta soli
145 gr zimnego masła
250 gr rabarbaru
250 gr truskawek
żółtko z odrobiną mleka do posmarowania
płatki migdałowe do posypania

Obie mąki wymieszać, dodać przesiany cukier i sól. Następnie dodać żółtko, posiekane w kostkę zimne masło oraz wodę. Szybko zagnieść w gładką kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Rabarbar wymyć, pokroić na małe kawałki. Z truskawek usunąć szypułki, a następnie pokroić. Wymieszać w jednej misce (na tym etapie można dodać cukier).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Schłodzone ciasto podzielić na 5 równych części i z każdej uformować kulkę. Każdą rozwałkować na placek o średnicy około 18 cm, na środku ułożyć sporo nadzienia i zawinąć niedbale boki. Posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać migdałami. Piec do zrumienienia, około 25 minut.
Podawać lekko ciepłe,  oprószone pudrem, choć za zimno smakują równie dobrze.

Smacznego!



Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)