Pancakes owsiano-orkiszowe z karmelizowanymi bananami

Uwielbiam te naleśniki. Idealne na niedzielne, leniwe śniadanie. U mnie obowiązkowo z syropem klonowym i karmelizowanymi bananami. Po prostu pycha!
Użyłam do nich mąki owsianej pełnoziarnistej oraz mąki orkiszowej typ 750. Z takiego połączenia wychodzą bardzo sycące i pożywne placki.
Przyznam szczerze, że nie kupuję gotowej mąki owsianej. Zawsze w domu mam zapas płatków pełnoziarnistych, więc kiedy potrzebuję mąkę, po prostu mielę płatki w blenderze. Chwila roboty i gotowe.
Same w sobie nie są słodkie. Ograniczam w nich cukier do minimum ze względu na dość słodką „górę”.
Jeśli nie macie syropu klonowego, możecie polać je miodem lub syropem z agawy. Polecam bardzo!


Składniki na 10 sztuk:
2 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 750
1/2 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżka brązowego cukru
2 jajka
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 szklanka maślanki
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:
3 banany
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
kilka kropel soku z cytryny

Masło roztopić i ostudzić. Do misy przesiać obie mąki wraz z sodą. Dodać cukier, sól, mleko wymieszane z maślanką i jaja. Dokładnie wymieszać i dolać roztopione masło. Ciasto odstawić na 10 minut.
Smażyć na suchej patelni bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu. Przewracać gdy zrobią się lekko brązowe.
Na osobnej patelni skarmelizować cukier, dodać masło, poczekać aż się rozpuści i dodać pokrojone banany. Kilka razy potrząsnąć patelnią. Całość skropić sokiem z cytryny. Podawać z ciepłymi naleśnikami w towarzystwie innych owoców i syropu klonowego/miodu/syropu z agawy.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Pancakes owsiano-orkiszowe z karmelizowanymi bananami

  1. Adrian Mzurkiewicz komentarz:

    Przepis wyglada słodziutko, moje dzieciaki już nalegaj, żebym go wypróbował. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • SylwiaSM komentarz:

      Dziękuję 🙂 To w takim razie nie pozostaje nic innego jak … smażenie 😉 Również pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *