Pełnoziarnisty chlebek marokański (khobz)

To już kolejna wersja płaskiego, marokańskiego chlebka. Tym razem mam dla Was przepis na pełnoziarnisty khobz.
Tak naprawdę nie ma w nim nic szczególnie marokańskiego – na przykład brak w nim semoliny ;).
Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jak to zwykle bywa przy marokańskim pieczywie – nie musicie się zbytnio wysilać przy formowaniu. Wystarczy rozpłaszczyć uformowaną kulkę i voila – chlebek marokański gotowy!
Przyznam szczerze, że ten khobz gości u mnie bardzo często. Świetnie nadaje się do tajine lub zwykłej kanapki. Jest bardzo sycący, ale w końcu 100% mąki pełnoziarnistej robi swoje. Takie pieczywo właśnie lubię – zjem kawałek i mam dosyć.
Jeśli nie chcecie robić takiej tradycyjnej wielkości, możecie uformować mniejsze chlebki lub na przykład 2 duże. Ważne, by były płaskie.
Jeszcze tylko mała uwaga odnoście wody w przepisie – nie wlewajcie od razu wszystkiego. Być może Wasza mąką nie będzie jej aż tyle potrzebować. Najlepiej to robić stopniowo i wyczuć ciasto. Ma być ono mięciutkie, ale nie może kleić się do rąk.
Mam nadzieję, że nie muszę Was długo namawiać?! Polecam!


Składniki na 6 sporych chlebków: 
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 opakowanie drożdży suszonych (7 gr)
około 380 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
3/4 szklanki otrąb pszennych do obsypania

Wszystkie składniki (oprócz otrąb) umieścić w misie miksera i dolewając stopniowo wody, wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Jeśli po 6 minutach wyrabiania ciasto będzie się kleić, należy dosypać odrobinę mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych kawałków. Z każdego uformować kulkę. Odstawić na 5 min by odpoczęły.
Następnie wysypać otręby na blat i każdą z kulek rozpłaszczyć na placek o średnicy około 17 cm. Podczas formowania obracać chlebki, by otręby się równomiernie przykleiły.
Ułożyć w odstępach na 2 blachach (najlepiej tych z piekarnika) wyłożonych papierem. Przykryć i odstawić do odpoczynku na około 20 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik na funkcji termoobieg do 210 stopni  (lub 220 góra-dół) i piec jednocześnie obie blachy około 25-30 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!

Otagowano , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

8 odpowiedzi na „Pełnoziarnisty chlebek marokański (khobz)

  1. Eryk komentarz:

    Czy mozna uzyc maki pelnoziarnistej orkiszowej zamiast pszennej?Pamietam ze chleb ten w Maroku nazywaja mahrash i jest sino siwo brazowy…oni chyba maki jecMiennej drobnej tez dodaja.

    • SylwiaSM komentarz:

      Często sama zamieniam na orkisz, wychodzi idealny. Przepisów na marokański chleb jest całe mnóstwo, jeszcze nie zdążyłam dodać wszystkich. Proszę wypróbować ten przepis – KLIK – wówczas zastąpić połowę mąki pszennej mąką pełnoziarnistą (proporcje wody również mogą ulec zmianie).
      Pozdrawiam serdecznie i przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Miała dość długą przerwę od bloga (przymusową).

  2. Darek_S komentarz:

    Rewelacja. Nie byłbym sobą gdybym coś nie zmienił i dodałem na wierzch oprócz otrębów jeszcze sezamu. Pyszności. Zjadłem jak podczas pobytu w Maroku z oliwą i oliwkami plus sok pomarańczowy. Pycha. Żona same chlebki spróbowała w wersji polskiej z masłem i żodkiewką i muszę przyznać, że też smakują wyśmienicie. Link z przepisem już mam zapisany w ulubionych i udostępniam rodzinie. Pozdrawaiam. Darek S.

  3. Ola komentarz:

    Rewelacja, własnie zjadłam jeszcze ciepły. Zamieniłam otręby na owsiane. Będę piec częsciej. Bułki ze sklepu się nie umywaja.

    • SylwiaSM komentarz:

      Bardzo się cieszę, że chlebek posmakował 🙂 Będzie mi miło, jeśli następnym razem podeślesz fotkę – trafi do Galerii Czytelników na FB 🙂 Pozdrawiam!

  4. Grażka komentarz:

    Zrobiłam dzisiaj na śniadanie… i wyszedł super! Zrobiłam troszkę mniejsze, ale też płaskie. Otręby dałam takie jakie miałam, czyli orkiszowe. Dziękuję za bardzo prosty i smaczny przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *