Tureckie pide z mięsem mielonym

To już dzisiaj! Międzynarodowy dzień pizzy świętujemy pizzą… turecką! Jest pysznie i to bardzo!
Tureckie pide, różni się od włoskiej pizzy nie tylko kształtem, ale przede wszystkim ciastem. To, z dodatkiem jajka i jogurtu, jest idealnie miękkie i puszyste.
Choć nie byłam (jeszcze!) w Turcji, ale smak pide serwowanej przez Turków znam z austriackich budek z kebabem, bo tam je najczęściej można dostać.
Wypróbowałam kilka przepisów, ale ten jest dla mnie strzałem w 10! Farsz, który Wam przedstawiam to najpopularniejsza wersja, jednak z każdym nadzieniem będzie smakowała równie dobrze.
Jeśli jesteście fanami pizzy, to polecam Wam dla odmiany zrobić tę turecką. Pycha !!!

Składniki na 4 duże pide:
Ciasto:
300 gr mąki pszennej
1 jajko
3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
2 łyżki oliwy
70 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru

Farsz:
250 gr mięsa mielonego (u mnie wołowe)
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 duża papryka czerwona
2 zielone papryki (szpiczaste)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej kolendry
2 pomidory
100 ml przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki sambala lub innej ostrej pasty chilli (można pominąć, dodaje wyraźnej ostrości)
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 kopiasta łyżeczka papryki

Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
garść sera mozzarella (opcjonalnie)

Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i wyrobić (najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dolać więcej wody lub dosypać odrobinę mąki). Następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum 35 minut.
W międzyczasie przygotować farsz.  Na rozgrzanej oliwie lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso, chwilę podsmażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone papryki i przyprawy. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, sambal, przecier pomidorowy, pietruszkę i kolendrę. Jeszcze chwilkę posmażyć i odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto, lekko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na owalny kształt, na długość około 40 cm. Na środek nałożyć porcję farszu, zlepić boki i nadać charakterystyczny kształt łódki. Wierzch farszu lekko polać roztrzepanym jajkiem lub posypać mozzarellą. Ja z reguły robię 2 wersje.
Piec w nagrzanym piekarniku do 230 stopni, najlepiej na termoobiegu, na środkowej szynie piekarnika, przez około 12-15 minut.

Smacznego!

Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze strony Ahmet Kocht. 

Polecane posty:

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)