Pieczone przepiórki z ryżem korzennym

Nie dość, że są naprawdę pyszne, to jeszcze szybciutkie w obróbce, dzięki czemu mogę wyczarować odświętny obiad w niespełna godzinę.
Tym razem pieczone przepiórki podałam w towarzystwie korzennego ryżu z dodatkiem migdałów, żurawiny i rodzynek, więc smaki i aromaty idealne na zbliżające się Święta! Taki ryż jest świetnym dodatkiem nie tylko do drobiu, ale i duszonej baraniny czy wołowiny. Przyznam szczerze, że u mnie pojawia się dość często, nie tylko w okresie świątecznym.
Przepiórki tym razem marynowane są w soku pomarańczowym, miodzie, przyprawach oraz czosnku. Tradycyjnie już, podczas pieczenia smaruję je delikatnie masłem, przez co skórka się szybciej rumieni, a delikatne przepiórcze mięso nie wysycha. Polecam również mój przepis na pieczone przepiórki z gnocchi i konfiturą z czerwonej cebuli – klik. Mniam!


Składniki dla 4 osób:
Marynata:
3 łyżki miodu
1/3 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki kurkumy
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
75 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
3/4 łyżeczki startego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

4 przepiórki
2 łyżeczki roztopionego masła klarowanego

Ryż korzenny:
1,5 szklanki ryżu (u mnie jaśminowy)
2 łyżki drobno posiekanej żurawiny
3 łyżki rodzynek
2,5 szklanki wody
1 laska cynamonu
kilka nitek szafranu
1/2 łyżeczki soli
5 ziarenek kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kurkumy
5 goździków
50 g migdałów pokrojonych w słupki

Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą. Przepiórki wymyć, porządnie osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Na około 40 minut przed planowanym pieczeniem wyjąć przepiórki z lodówki i poczekać aż osiągną temperaturę pokojową. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Przepiórki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać pozostałą marynatą i piec około 30 minut na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia należy dwukrotnie posmarować przepiórki masłem. Pierwszy raz gdy zaczną się rumienić, drugi zaś na kilka chwil przed wyjęciem ich z piekarnika. Z
Podczas pieczenia się mięsa przygotować ryż. Dobrze wypłukany ryż wymieszać z przyprawami, rodzynkami i żurawiną. Zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż wsiąknie on całą wodę. W tym momencie odstawić z palnika, wrzucić migdały, wymieszać, przykryć i odstawić na bok na około 10 minut.
Na półmisku ułożyć ryż, polać lekko sosem powstałym podczas pieczenia, posypać dodatkowo migdałami i ułożyć przepiórki.

Smacznego!

Otagowano , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *