Pierniczki norymberskie bez mąki (pierniczki Elizy)

Jedne z moich ulubionych. Bez mąki, na samych migdałach, z mocno wyczuwalną nutą pomarańczy i korzennych przypraw. Do przygotowania w 10 minut, jednak muszą kilka godzin schnąć przed pieczeniem. Od razu miękkie, ale najlepsze po kilku dniach, kiedy przejdą cynamonem i spółką. Przepis pochodzi z jednej z niemieckojęzycznych grup na FB, jednak został lekko przeze mnie zmodyfikowany.
Pierniczki są dość płaskie i w smaku zupełnie inne, niż nasze polskie. Polecam bardzo, bo przepis nie dość, że banalny, to naprawdę pyszny!

elizy2
Składniki na około 25 pierniczków (ø 7 cm):
250 gr mielonych migdałów
3 jajka
70 gr brązowego cukru
2 łyżki miodu
szczypta soli
po 100 gr kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej (bardzo drobno pokrojonej)
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
1/3 łyżeczki mielonego anyżu
25 opłatków o średnicy 7 cm

Glazura:
5 łyżek cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny

Jaja z cukrem ubić na puszysty krem. Dodać miód, migdały, przyprawy i rozdrobnione skórki z pomarańczy i cytryny. Wymieszać. Masa będzie dość klejąca, ale nie dosypywać migdałów.
Nałożyć po kopiastej łyżce na opłatek, równo rozprowadzić pozostawiając brzegi opłatka wolne.

elizy3Tak przygotowane pierniczki zostawić w ciepłym miejscu do podeschnięcia. Nie przykrywać. Ja z reguły robię je rano, a wieczorem piekę. Nadają się do pieczenia wówczas, gdy ich powierzchnia przestaje być klejąca.
Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, na środkowej szynie, około 20-25 minut. Tuż po upieczeniu będą bardzo miękkie, dlatego nie radzę przekładać ich od razu na kratkę.
Zimne pierniki można polać roztopioną czekoladą lub posmarować cytrynową glazurą (jak dla mnie najbardziej do nich pasuje właśnie glazura).
5 łyżek cukru pudru rozetrzeć z kilkoma łyżkami soku z cytryny – ma powstać dość rzadka konsystencja.
Nakładać przy pomocy pędzelka.
Pierniczki są mięciutkie od razu, można je więc przygotować na kilka dni przed Świętami (najlepiej jak 3-4 dni postoją w puszcze i przejdą zapachami).

Smacznego!

elizy1 elizy

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)