Proste ciasto z kremem i kajmakiem bez pieczenia

Jedno z niewielu ciast z kremem, które lubię, choć nie robię go często. Jest ono na każdej rodzinnej imprezie, bo wszyscy je uwielbiają. Przepis zaadoptowałam od siostry. Proste, szybkie i nie wymaga pieczenia. Najlepsze schłodzone.
Jeśli lubicie ciasta w stylu 3 bit, to to na pewno Wam posmakuje. My nazywamy je migdałkiem.
Polecam Wam bardzo, a nawet bardziej niż bardzo …


Składniki na blaszkę o wymiarach 25×40 cm:
Krem:
2,5 szklanki mleka 3,2 %
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
300 gr masła
likier lub syrop amaretto  do smaku (opcjonalnie)

Dodatkowo:
3 paczki krakersów solonych
1 puszka kajmaku
1 śnieżka (przygotowana wg instrukcji na opakowaniu)
płatki migdałowe do posypania

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka roztrzepać obie mąki i żółtka. Do gotującego się mleka z cukrem wlać mleko z żółtkami i energicznie rozcierając ugotować budyń. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie utrzeć masło na puszystą masę. Ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać likier lub syrop. Utrzeć na gęsty, puszysty krem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć pierwszą warstwę krakersów, na nie wyłożyć krem, przykryć kolejną warstwą ciastek. Następnie równomiernie rozprowadzić masę kajmakową, ułożyć ostatnią już warstwę krakersów i przykryć je ubitą śnieżką. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.

Smacznego!

Polecane posty:

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nie jestem robotem :)